Májusnál korábban nem várható ítélet a Fenyő-gyilkosság ügyében

A Fenyő János 1998. február 11-i meggyilkolása ügyében zajló perben Póta Péter bíró ma csak olyan tanút hallgatott meg, akinek vallomása Portik Tamást nem érinti, Portik ügyvédje, a néhány hónapja Szikinger Istvánt felváltó Takács Gergely pénteken bejelentette a bírónak, hogy megszűnt a megbízása, ám a vádlottnak joga van a védelemre.

2022. 11. 29. 12:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesült ma lapunk tegnapi előrejelzése a Fenyő János meggyilkoltatása miatt zajló per várható jövő évi lezárásáról. 

Mint azt megírtuk, Portik Tamás ismét ügyvédet vált, így az ellene és Gyárfás Tamás ellen felbujtókként zajló elsőfokú tárgyalás érdemi része, az iratismertetés, a perbeszédek és az ítélet kihirdetése megint csúszik. Legkorábban 2023 májusában várható elsőfokú ítélet.

A Fővárosi Törvényszéken ma Póta Péter bíró ismertette  a Portik ismételt ügyvédváltásáról szóló információt, az ezúttal csak mintegy egyórás ülés végén pedig 2023-ra napolta a tárgyalást, valamint Gyárfás Tamás védőjével, Zamecsnik Péterrel és a vádat képviselő ügyésszel egyeztette a májusi tárgyalási napokat is. A terv szerint május végére várható az iratismertetés, a perbeszédek, a vádlottak utolsó szó jogán előadott hozzászólása, valamint maga az ítélet.

 

Ma csak egyetlen tanú, a sztárügyvéd Papp Gábor meghallgatására kerülhetett sor, mivel ő Portikot közvetlenül nem érintő témában beszélt. Azt próbálták tisztázni, hogy a vád fontos tanújának számító Agárdi Gábor szavahihető-e vagy sem. Agárdi ugyanis álnéven bement 2005-ben a Nap TV székházába Gyárfás Tamást keresve, ám ezt a bíróságon tagadta.

Szavahihető-e a tanú

Egyébként Agárdit is idézték a mai tárgyalásra, ám ő kimentette magát azzal az indokkal, hogy tegnap olvasta a Portik ügyvédváltásáról szóló hírt (vélhetően a Magyarnemzet.hu-n), és abban a hiszemben volt, hogy a tárgyalást elnapolják, így keddre lemondhatatlan programot csinált. Így Agárdi meghallgatása is februárra csúszott át. Ennek ellenére a szavahihetőségét vizsgálták ma a bizonyítási eljárásban, az elhangzottakra majd februárban reagálhat, ha akar.

Agárdi, aki egykor Tasnádi Péternek dolgozott, a korábbi tárgyalásokon váltig állította: bárki bármit mond, ő 2005 januárjában nem járt Gyárfás Tamásnál a Nap TV székházában. 

Tagadta, hogy azt mondta volna a producernek, hogy éppen elengedték a fogdából, mert Tasnádi Péterről mindent elmondott, amit ő állítólag elkövetett, csak a Gyárfással fennálló kapcsolatáról nem beszélt. Agárdi Gyárfásnak Fenyvesi Sándorként mutatkozott be, majd közölte vele: továbbra is hallgat Gyárfás és Tasnádi kapcsolatáról, ha az megéri neki. „Ez nem lenne helyes, menjen csak vissza oda, ahonnan elengedték, és tegyen eleget állampolgári kötelezettségének” – közölte erre Gyárfás Agárdival.

Eközben az udvarra néző ablakából a Nap TV elnöke észrevette, hogy éppen megérkezett az Angol utcai székházba a televízió volt ügyvédje, Papp Gábor. 

Azt javasolta Agárdinak, hogy vele is beszéljen, mire ő villámgyorsan távozott. A keddi tárgyaláson Papp Gábor megerősítette mindezt, szeptemberben Agárdi a tárgyalási jegyzőkönyv szerint viszont tagadta.

2022. szeptember 20., Tárgyalási jegyzőkönyv, Agárdi Gábor kihallgatása(részlet):

(...) dr. Zamecsnik Péter védő: Tasnádi Péterrel való kapcsolata megromlását követően vagy az előzetesből való kikerülését követően járt-e az Angol utcában?

Agárdi Gábor tanú: Nem.

2022. szeptember 20., Tárgyalási jegyzőkönyv, Agárdi Gábor kihallgatása(részlet):

(...) Gyárfás Tamás I. r. vádlott: Az őrnaplóban rögzítésre került 2005. januárjában, szintén Fenyvesi Sándor néven bejelentkezett hozzám. Nem emlékszik?

Agárdi Gábor tanú: Nem… Nem volt ilyen.

Az ügyvéd igazoló szavai után Gyárfás Tamás benyújtotta a bíróságnak az ügy nyomozójának, Krajnyák Péter rendőr őrnagynak a 2005. augusztus 25-i keltezésű határozatát, ami rögzítette: „A nyomozás adatai szerint… A Nap TV szerkesztőségében 2005. január végén Fenyvesi ismét megkereste Gyárfás Tamást, és tudomására hozta, hogy Tasnádi Péterrel összeveszett, a rendőrségen eljárás indult vele szemben, és mindent elmondott Tasnádiról, amit tudott, kivéve a Gyárfás Tamással fennálló kapcsolatáról nem beszélt.

Fenyvesi pénzt akart Gyárfás Tamástól, azt mondta, hogy ha kap, akkor változatlanul nem mond semmit.

Gyárfás azt is elmondta, hogy felkutatta a sajtóban megjelent egykori cikkeket, és másolatban benyújtotta azokat a törvényszéknek. Ezek közül kettőt idézet:

Magyar Nemzet, 2005. március 9., 17. oldal, cím: „Tasnádit megint gyanúsítják”:

„… Tasnádit testőre, A. Gábor… Mivel a testőr terhelő vallomást tett egykori főnökére, enyhébb büntetést kaphat, de lehet, hogy megszüntették ellene az eljárást.”

Népszabadság, 2005. május 3., 19. oldal, cím: „Tasnádi-ügy: újabb két gyanúsított előzetesben” :

„…A. Gábor, akivel… megállapodott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hogy büntetlenségéért cserébe egy bűncselekmény felderítésében együttműködik a nyomozó hatósággal.”

A lapinformációk szerint Agárdi Gábor a hatósággal vádalkut köthetett.

Gyárfás félt

Póta Péter bíró megkérdezte Gyárfás Tamást, hogy 2005-ben, amikor önként tett tanúvallomást Agárdi Gábor látogatásairól, akkor miért nem beszélt Portik Tamás többszöri megkereséséről. 

Gyárfás ezúttal is leszögezte, mindenkor kerülni kívánta, hogy a különböző büntetőügyekben szerepet játszó személyekkel ütközzön, konfrontálódjon. Tartott tőlük, a családját is féltette. 

Féltette a „második családját”, a Nap TV-t is azt feltételezve, hogy ha a neve a Fenyő-gyilkosság ügyében, bármely vonatkozásban felmerül, nyilvánosságot kap, az rendkívül rossz hatással lett volna a Nap TV-re. 

Az ügyész szerint ennek ellenére Gyárfásnak beszélnie kellett volna Portikról, Gyárfás azonban fenntartotta az álláspontját, hangsúlyozva, ma sem tenne ilyet. 

Mint ahogy számos tanács ellenére sem tett két hónapig feljelentést arról, hogy 2017. szeptember 17-én egy ötoldalas irománnyal megkeresték, mert tartott a következményektől.

Borítókép: Portik Tamás ismételten ügyvédet vált (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.