MSZP: A kormány kezéből kicsúszott az irányítás

Fürjes Balázs válaszában azt kérte a baloldaltól, hogy ne dolgozzanak Magyarország ellen.

2022. 11. 08. 15:44
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kicsúszott a kormány kezéből az irányítás – értékelte a belpolitikai helyzetet napirend előtti felszólalásában az MSZP frakcióvezetője. Tóth Bertalan úgy látja, sodródás van, de mégis mindig az agresszor Putyin kottájából játszik a kormány.

A Fidesz szerinte ezért akadályozza a NATO bővítését is. – Vegyék napirendre Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ügyét – kérte a kormánypárti képviselőket. Az MSZP-s politikus szerint a gázfüggőség nem egyenlő a Gazprom-függőséggel, lehetne más forrásokból is energiát beszerezni (bár azt nem említette, hogy pontosan honnan).

Szerinte a mostani válságos helyzetben állami gondoskodásra lenne szükség, a Fidesz viszont kivonulni kíván a szociális területről.

– Nem tudják, hogy mi a fontos. Matolcsy fizetését emelik, a tanárok bérét nem rendezik  – váltogatta a témákat Tóth Bertalan, aki biztonság kedvéért azt is kijelentette, hogy Magyarországon sorra mennek csődbe a vállalkozások.

Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy magasak az áfabevételek és veszteséges az állami energiacég, de szerinte ez a két összeg nincs egyensúlyban egymással. Az MSZP politikusa valami olyasmit javasol, hogy még inkább el kellene adósítani az MVM-et, és akkor többet lehetne költeni a rezsicsökkentésre és a pedagógusok béremelésére. Ehhez a manőverhez az áfabevételeket használná fel, de ezzel együtt az energiahordozók áfáját ötszázalékosra csökkentené.

– Rezsistopra van szükség, nem fideszes megszorításokra – foglalta össze a számtalan témára kiterjedő felszólalásának esszenciáját Tóth Bertalan.

Az elmondottakra Fürjes Balázs államtitkár válaszolt, aki az oroszbarátság vádjára reagált: A magyar kormány és az Országgyűlés a háború kitörésekor leszögezte: Magyarország szuverén, erős és demokratikus Ukrajna létezésében érdekelt.

– Elítéltük az orosz agressziót, a nemzetközi jogot sérti, amit Oroszország tesz – rögzítette a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Szerinte minden nemzetközi kötelezettségünknek eleget teszünk.

Háború vagy béke; szankciók; Magyarországnak járó uniós források – ezek befolyásolják ma az ország sorsát Fürjes Balázs szerint. Hozzátette: 

Magyarország polgárainak érdeke a béke, az ellenzék viszont háborúpárti.

– Egyetlen olyan felszólalást nem mondtak el, hogy legyen fegyverszünet és induljanak el a béketárgyalások – emlékeztette baloldali politikustársait az államtitkár. Elmondta azt is, hogy a megyei jogú városok is kiadtak egy nyilatkozatot a közelmúltban, melynek lényege, hogy közösen kell akarnunk a békét – ehhez a kezdeményezéshez sem csatlakozott egyik ellenzéki polgármester sem.

Fürjes Balázs azt is kérte a baloldali politikusoktól, hogy fejezzék be a Magyarország elleni munkát, amit azért végeznek, hogy ne kapjuk meg az uniós forrásokat. – Ezzel a magyar vállalkozásokat, polgárokat büntetik – rögzítette.

Az államtitkár felszólalása végén megjegyezte, hogy az okok kiderültével nem meglepő a baloldal politikája.

Aki rendeli a zenét, az húzatja a nótát, külföldről finanszírozzák az ellenzéket, nehéz elvárni tőlük, hogy a magyar érdekekért politizáljanak

– zárta felszólalását Fürjes Balázs.

Borítókép: Tóth Bertalan (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.