időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

MSZP: A kormány kezéből kicsúszott az irányítás

Kreft-Horváth Márk
2022.11.08. 15:44 2022.11.08. 16:50
MSZP: A kormány kezéből kicsúszott az irányítás

– Kicsúszott a kormány kezéből az irányítás – értékelte a belpolitikai helyzetet napirend előtti felszólalásában az MSZP frakcióvezetője. Tóth Bertalan úgy látja, sodródás van, de mégis mindig az agresszor Putyin kottájából játszik a kormány.

A Fidesz szerinte ezért akadályozza a NATO bővítését is. – Vegyék napirendre Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ügyét – kérte a kormánypárti képviselőket. Az MSZP-s politikus szerint a gázfüggőség nem egyenlő a Gazprom-függőséggel, lehetne más forrásokból is energiát beszerezni (bár azt nem említette, hogy pontosan honnan).

Szerinte a mostani válságos helyzetben állami gondoskodásra lenne szükség, a Fidesz viszont kivonulni kíván a szociális területről.

– Nem tudják, hogy mi a fontos. Matolcsy fizetését emelik, a tanárok bérét nem rendezik  – váltogatta a témákat Tóth Bertalan, aki biztonság kedvéért azt is kijelentette, hogy Magyarországon sorra mennek csődbe a vállalkozások.

Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy magasak az áfabevételek és veszteséges az állami energiacég, de szerinte ez a két összeg nincs egyensúlyban egymással. Az MSZP politikusa valami olyasmit javasol, hogy még inkább el kellene adósítani az MVM-et, és akkor többet lehetne költeni a rezsicsökkentésre és a pedagógusok béremelésére. Ehhez a manőverhez az áfabevételeket használná fel, de ezzel együtt az energiahordozók áfáját ötszázalékosra csökkentené.

– Rezsistopra van szükség, nem fideszes megszorításokra – foglalta össze a számtalan témára kiterjedő felszólalásának esszenciáját Tóth Bertalan.

Az elmondottakra Fürjes Balázs államtitkár válaszolt, aki az oroszbarátság vádjára reagált: A magyar kormány és az Országgyűlés a háború kitörésekor leszögezte: Magyarország szuverén, erős és demokratikus Ukrajna létezésében érdekelt.

– Elítéltük az orosz agressziót, a nemzetközi jogot sérti, amit Oroszország tesz – rögzítette a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Szerinte minden nemzetközi kötelezettségünknek eleget teszünk.

Háború vagy béke; szankciók; Magyarországnak járó uniós források – ezek befolyásolják ma az ország sorsát Fürjes Balázs szerint. Hozzátette: 

Magyarország polgárainak érdeke a béke, az ellenzék viszont háborúpárti.

– Egyetlen olyan felszólalást nem mondtak el, hogy legyen fegyverszünet és induljanak el a béketárgyalások – emlékeztette baloldali politikustársait az államtitkár. Elmondta azt is, hogy a megyei jogú városok is kiadtak egy nyilatkozatot a közelmúltban, melynek lényege, hogy közösen kell akarnunk a békét – ehhez a kezdeményezéshez sem csatlakozott egyik ellenzéki polgármester sem.

Fürjes Balázs azt is kérte a baloldali politikusoktól, hogy fejezzék be a Magyarország elleni munkát, amit azért végeznek, hogy ne kapjuk meg az uniós forrásokat. – Ezzel a magyar vállalkozásokat, polgárokat büntetik – rögzítette.

Az államtitkár felszólalása végén megjegyezte, hogy az okok kiderültével nem meglepő a baloldal politikája.

Aki rendeli a zenét, az húzatja a nótát, külföldről finanszírozzák az ellenzéket, nehéz elvárni tőlük, hogy a magyar érdekekért politizáljanak

– zárta felszólalását Fürjes Balázs.

Borítókép: Tóth Bertalan (Forrás: MTI)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.