Újabb büntetőügyben lehet érintett Gyömrő polgármestere, Gyenes Levente

Újabb büntetőügy miatt kerülhet reflektorfénybe Gyömrő ellenzéki polgármestere, Gyenes Levente, miután a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a polgármestersége idején állami finanszírozással telepített, ám a mai napig nem jól működő napelemparkok ügyében – értesült a Magyar Nemzet. Gyenes jelenleg letartóztatásban van, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy másik ügyben költségvetési csalás miatt folytat ellene büntetőeljárást.

Pámer Dávid
2022. 11. 24. 15:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés bűntettének gyanújával indított nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a gyömrői napelemparkok ügyében – derült ki a rendőrség lapunknak adott válaszából. 

Az ügyben egy magánszemély tett feljelentést azután, hogy kiderült, 2016 óta, vagyis hat éve lényegében a levegőbe termeli az áramot a gyömrői sportcsarnok tetején elhelyezett napelempark. 

A Gyömrői Hírhatár korábbi cikke szerint ugyanis az üzembe helyezést megelőzően nem gondoskodtak a rendszer hálózatba kötéséről. 

A milliós bevételkiesést okozó buktára a gyömrői önkormányzat egyik ülésén, képviselői kérdésre derült fény, ahol az önkormányzat jelen lévő képviselője a bekötési hiányosságot megerősítette. A napelemparkot Gyenes Levente adta át még 2016-ban.

Gyenessel kapcsolatban a Magyar Nemzet szeptember közepén írta meg, hogy hatósági személyek jelentek meg Gyömrő polgármesterének otthonánál. Gyenest őrizetbe vették, majd öt társával együtt le is tartóztatta a Szombathelyi Járásbíróság. 

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával nyomoz, az eljárásnak több mint egy tucat gyanúsítottja van.

Visszatérve a most elrendelt nyomozáshoz, a Magyar Nemzet birtokában lévő feljelentés négy napelemparkot említ, amelyeket a gyömrői polgármesteri hivatal, a városi sportcsarnok, a művelődési ház és az egyik óvoda épületére 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban telepítettek és adtak át.

Ezek a napelemparkok több száz milliós állami támogatásból és némi önkormányzati önrészből, vagyis teljes egészében közpénzből valósultak meg.

Villamos energiát azonban nem termeltek, mivel a hálózatra nem kötötték rá őket, csak a kiépítés volt fontos, hogy fel lehessen venni a százmilliós állami támogatást 

– áll a feljelentésben, amiben azt is leírták, hogy a testületi ülésen az hangzott el Tóth János alpolgármestertől, hogy az elmúlt időszakban a rákötések egy része megtörtént, de a sportcsarnok tetején lévő napelempark továbbra sincs rákötve az elektromos hálózatra.

A rendőrségnek megküldött dokumentumban arra is kitértek, hogy az említett időszakban két polgármester, a jelenleg letartóztatásban lévő Gyenes Levente, illetve Mezey Attila vezette a települést, sőt két különböző önkormányzati képviselő-testület irányította a várost, így többek felelőssége felvetődhet, főleg úgy, hogy a feljelentés szerint a hiányosságokról mindenki tudott.

 

Borítókép: Gyenes Levente (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.