XXI. Század Intézet: Szélesedőben Magyarország geopolitikai mozgástere

Olaszországban bekövetkezett a jobboldali fordulat, a geopolitikai szempontból rendkívül fontos, hogy Izraelben Orbán Viktor szövetségese, Benjamin Netanjahu kerül vissza a hatalomba, az Egyesült Államokban pedig jó eséllyel legalább a kongresszusban többségbe kerül a jobboldal a félidős választásokon – sorolta legújabb videóelemzésében Deák Dániel a Magyarország számára kedvező külpolitikai fordulatokat. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette, a lengyel kormányfő hetekkel korábban bejelentette, hogy visszatérnének a V4-es együttműködéshez, amelynek kormányfői előreláthatóan novemberben találkoznak.

2022. 11. 04. 14:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz, az izraeli és az amerikai változások lényegesen szélesítik a magyar kormány geopolitikai mozgásterét és talán, ami a legfontosabb a jelenlegi helyzetben, erősödhet a békepárti tábor hangja a világban, ugyanis a republikánusok már nem támogatnák korlátlanul Ukrajnát fegyverekkel és dollárral. 

Ahogyan az szeptember elején várható volt, hazánk számára kedvező külpolitikai fordulatok következtek be az elmúlt hetekben, amelynek köszönhetően jelentősen bővült Magyarország geopolitikai mozgástere 

– jelentette ki legújabb videóelemzésében Deák Dániel. 

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: Olaszországban jobboldali fordulat állt be, Izraelben Orbán Viktor régi szövetségese, Benjamin Netanjahu kerül vissza a hatalomba, az Amerikai Egyesült Államokban pedig szinte biztosra vehető a jobboldali fordulat a kongresszusban és a szenátusban sem zárható ki a republikánus többség. 

Olaszországban két hete esküdött fel az új jobboldali kormány Giorgia Meloni vezetésével. A hárompárti koalíciós kormány mindegyik vezetője kifejezetten jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, aki az elmúlt években Berlusconival, Salvinivel és Melonival is közös alapokra helyezte az együttműködést. 

Olaszország Európa harmadik legnagyobb hatalmaként komoly szövetségese lehet az elkövetkezendő időszakban Magyarországnak, ami hazánk szempontjából leginkább az uniós források ügyében lehet létfontosságú – mondta Deák Dániel. 

Orbán Viktor a napokban küldött levelében kétoldalú találkozót kezdeményezett, amelyre rövidesen sor kerülhet az elemző szerint. Kiemelte: az orosz–ukrán háború ügyében érezhetően nézeteltérések vannak az olasz kormánykoalíción belül, Giorgia Meloni vélhetően az olasz gazdaság pénzügyi függősége miatt erőteljesebben képviseli a nyugati fősodor álláspontját a kérdésben, ugyanakkor egy esetleges amerikai irányváltás az olasz politikára is hatással lehet. Az izraeli választás eredménye geopolitikai szempontból kiemelt Magyarország számára. 

A magyar–izraeli katonai együttműködés rendkívül fontos, emellett a két ország rendszeresen összehangolja lépéseit az ENSZ-ben. Emellett a közel-keleti ország komoly befolyással bír a világpolitikában, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kormánya van az országnak. Benjamin Netanjahu várható kormánya kiemelt partnere lesz Magyarországnak, ami rendkívül fontos ebben a bizonytalan világpolitikai helyzetben – szögezte le az elemző. 

Az Egyesült Államokban november 5-én tartandó félidős választással kapcsolatosan kiemelte, annak eredménye magyar és világpolitikai szempontból is nagyon lényeges, hiszen megerősödhet az Orbán-szövetséges amerikai jobboldal, bővülhet a békepárti tábor. 

Az elemző szerint a republikánusok szinte biztosan visszaszerzik többségüket az amerikai képviselőházban. 

A jövő keddi választás igazi tétje a teljes törvényhozási kontroll megszerzése, amihez a szenátusban is többséget kell szerezniük a republikánusoknak. Szinte megjósolhatatlan, hogy ez bekövetkezik-e, szó szerint egy hajszálon múlhat a végeredmény – fogalmazott. 

Joe Biden szempontjából drámai lenne a képviselőházi és szenátusi többség egyidejű elvesztése, ugyanis ha ez bekövetkezik, akkor a republikánusok az elnöki ciklus hátralevő részében a demokrata adminisztráció minden kezdeményezését blokkolni tudnák. 

Az Orbán-szövetséges amerikai jobboldal megerősödése világpolitikai szempontból is fordulatot jelentene: a republikánusok közül egyre többen jelezték, hogy véget vetnének Ukrajna korlátlan támogatásának. 

Trump mellett a republikánusok másik fontos egyénisége, Ron DeSantis floridai kormányzó is hasonlóan nyilatkozott. Ez elmozdulást jelenthetne a békepárti irányba, véget érhet Ukrajna lélegeztetőgépen tartása a tömérdek fegyverrel és dollárral. 

Szintén fontos magyar szempontból, hogy ha a demokraták most meggyengülnek, akkor az jó esélyt biztosít az amerikai jobboldalnak a 2024-es elnökválasztásra, ahol akár Donald Trump is visszatérhet, ha megnyeri a republikánus előválasztást 

– tette hozzá Deák Dániel. 

A V4-együttműködés kapcsán az elemző kiemelte: a lengyel kormányfő hetekkel korábban jelezte, hogy vissza szeretne térni a regionális együttműködéshez, azonban a V4-ek szövetségének korábbi dinamikája még nem látszódik. 

Mind a szlovák, mind a cseh belpolitika meglehetősen instabil, így ezek az országok nem nagyon tudnak nemzeti érdekérvényesítésben gondolkodni, sok esetben sodródnak az eseményekkel, engednek a nyugati befolyásnak. 

Az elemző szerint ugyanakkor közép- és hosszú távon mindenképpen várható a kapcsolatok erősödése a V4-eken belül, ugyanis ez a négy ország csak közösen képes fellépni a közép-európai térség érdekeiért. 

Éppen ezért nem érdeke például Németországnak a V4-ek sikeressége, így ők örülnek a mostani helyzetnek. Az elemző kiemelte: novemberben várhatóan találkoznak a V4-ek kormányfői, ami ismét lendületet adhat a szövetségnek.

Borítókép: Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.