Magas érdeklődés mellett zajlik az előzetes szavazás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban magas részvétel mellett zajlik az előzetes szavazás azokban az államokban, ahol erre lehetősége van a polgároknak a november 8-ai törvényhozási választási nap előtt – derül ki a Floridai Egyetem hagyományos választási projektjének adataiból.

Forrás: MTI2022. 11. 03. 7:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-európai idő szerint késő estig több mint 30 millió ember adta le voksát abban a 45 szövetségi államban, ahol már zajlik a választás. Huszonhárom államból rendelkezésre álló számok szerint a szavazók 44 százaléka regisztrált demokrata támogató, 33 százalékuk regisztrált republikánus választó, 22 százalék pedig független.

A Floridai Egyetem választási kutatásából az is kiderül, hogy az előzetes szavazáson idén különösen aktívak Georgia és Florida választói. 

A közvélemény-kutatások szerint Floridában a republikánusok meggyőző előnnyel rendelkeznek, Georgia állam ugyanakkor, különösen a szenátusi választást tekintve, billegő államnak számít, amelyen akár a felsőházi többség is múlhat.

Két éve az elnökválasztás napja előtt 101 millió amerikai szavazott, 2018-ban, a legutóbbi félidős választásokon 39 millió volt az előzetesen szavazó polgár száma.

Az Egyesült Államokban a szavazók a legtöbb államban személyesen és levélben is leadhatják szavazatukat a választás hivatalos napját megelőzően. Az előzetes szavazás lehetősége a különböző szövetségi államokban eltérő időpontban nyílt meg.

Az Egyesült Államokban az úgynevezett félidős választás hivatalos időpontja november 8. A választók döntenek a törvényhozás alsóházának mind a 435 tagjáról, valamint a száztagú felsőház, a Szenátus 35 új tagjáról. 

Harminchat államban kormányzóválasztást is tartanak, és számos helyen önkormányzati és egyéb helyi tisztségviselőket is választanak az Egyesült Államok polgárai jövő kedden.

Borítókép: szavazók várakoznak voksuk leadására az amerikai félidős választások korai szavazási időszakában Culver Cityben 2018. november 5-én (Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.