Magyar Autóklub: Társadalmi vita kell a Lánchídról

Kérdéses, Budapest szívében megengedhető-e három kilométernyi távon az, hogy ne lehessen a Dunán személyautóval átkelni.

Munkatársunktól
2022. 12. 16. 16:07
null
Budapest, 2022. október 18. Helyére emelik a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, több szoborelemből álló első kőoroszlánját a híd budai oldalán 2022. október 18-án. A fővárosi hidat várhatóan december közepén ismét használhatják az autósok. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon megengedheti-e magának Budapest, hogy a szívében majd három kilométer hosszon, a Dunán ne lehessen személyautóval átkelni?

— olvasható a Magyar Autóklub „A Lánchíd részleges és ideiglenes megnyitásának a margójára” című közleményében. Mint írták, Budapest vezetése ma átmenetileg megnyitotta a Lánchidat a buszoknak, a taxiknak, illetve a biciklistáknak. Hozzátették,

a Magyar Autóklub támogatja a klímacélok megvalósítását, de a Lánchíd funkcióváltásával kapcsolatban a lehetőségek megfontoltabb átgondolását kérik. Ezenfelül véleményük szerint igazi szakértői és társadalmi vitára van szükség. 

Ennek tétje az autós közlekedés Lánchídon történő megtiltása. Nélkülözhetetlen a forgalmi igényekkel arányos forgalomtechnikai, valamint alternatív megoldások megvizsgálása – fejtette ki a szakmai szervezet. 

A nyilatkozat szerint

várható, hogy megnő a forgalom a kerülő utakon, valamint a környezeti szennyezés mennyiségének növekedése is, köszönhetően a közúti kapacitások megnyirbálásának, ami rontja a klímavédelmi célok elérésének lehetőségét. Ezenkívül nem állnak rendelkezésre új, alternatív útvonalak és szolgáltatások sem.

Bár Karácsony Gergely főpolgármester nem tiltotta ki az autósokat a Lánchídról, ám erre utal egy javaslat, mely a BKK oldalán látott napvilágot.

Elmondták, Budapest határozott ígéretének értelmében bíznak abban, hogy végleges döntést tartalmas és valós szakmai vita után, 2023 első fél évében, jó kompromisszumokat kötve fognak hozni. A Lánchídtól északra hídkapcsolati hiány van, ezt a hálózati hiányt a Lánchíd kiiktatása csak tovább mélyítené.

A Magyar Autóklub szakmai álláspontját honlapján is közzétette és a főpolgármesternek közvetlenül is megküldte — zárul a közlemény.

Borítókép: Helyére emelik a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, több szoborelemből álló első kőoroszlánját a híd budai oldalán 2022. október 18-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.