Novák Katalin: Minket több dolog köt össze, mint ami elválaszt

Engem a magyar emberek problémái és kérdései foglalkoztatnak nap mint nap, és azon gondolkodom, hogy köztársasági elnökként mit tehetek annak érdekében, hogy érezzük: több dolog az, ami összeköt, mint ami elválaszt és megkülönböztet minket – hangsúlyozta a TV2-n Novák Katalin. A köztársasági elnök a családok ügye és a családi értékek melletti kiállást továbbra is fontosnak tartja, s úgy véli meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a pedagógusok a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek Magyarországon.

2022. 12. 26. 19:32
NOVÁK Katalin
Budapest, 2022. szeptember 17. Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Magyarország Barátai közösség köszöntésén a Sándor-palotában 2022. szeptember 17-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnai útjáról, a kárpátaljai magyarokról, a pedagógusok helyzetéről, a családi értékekről és a családok támogatásának fontosságáról is beszélt a TV2 Tények című műsorában Novák Katalin. 

A köztársasági elnök a ma esti interjúban reményét fejezte ki, hogy a kétévnyi koronavírus-járvány, a háború és annak minden gazdasági következménye ellenére – amelyek hazánkat is súlyosan érintik – a magyarok legalább karácsonykor tudnak egymásra és a szeretet megélésére koncentrálni a családban. Az államfő úgy fogalmazott: megérinti, ha nehéz helyzetben, szinte láthatatlanul élő magyar családokkal találkozik, vagy épp az, amikor Kárpátalján a beregszászi református templom első adventi istentiszteletén egy kismamát látott énekelni. Mint mondta,

abban, hogy vannak olyanok, akik a háborús helyzetben is mernek és akarnak gyermeket vállalni, egyszerre van ott a mélység, a nehézség, a fájdalom és a reménység is, amit egy új élet hordoz.

Az ukrajnai háborúra térve a köztársasági elnök elmondta: Ukrajna egy szomszédos ország, amelyet megtámadott a szomszédja, Oroszország, és ebben a helyzetben egyfelől szeretnénk kifejezni az irántuk való szolidaritást, másfelől kapcsolódni egy ilyen humanitárius akcióhoz számára olyan lehetőség volt, amiben szerette volna Magyarország támogatását kifejezésre juttatni. 

Kiemelte azt is, hogy kijevi útja során – amely elsősorban biztonsági okokból volt sokak számára váratlan – az ukrán vezetőkkel találkozva megragadta a lehetőséget arra, hogy a kárpátaljai magyarság mint ukrajnai kisebbség helyzetéről is szóljon, majd a látogatást követően egyenesen Kárpátaljára ment, ahol az advent első vasárnapját a magyar közösséggel ünnepelte.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a diplomácia világában számos eszköz van arra, hogy érzékeltesse, amiről úgy gondolja, hogy érzékeltetnie kell, mert az országa érdeke azt kívánja. Közölte: egyet tud érteni a magyar külpolitikával, ő ehhez hozzátenni tud, nem ezzel szemben szeretne menni.

A köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel való kapcsolatáról hangsúlyozta: egyenrangú, korrekt viszonyuk van, és örömét fejezte ki, hogy ma Magyarországon az ország két vezetője rendszeresen érdemben tud beszélni egymással. Meggyőződése, hogy ez a magyar emberek érdeke húzta alá.

A pedagógusok szerepének fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a szülők mellett a pedagógusok jelentik a kulcsot ahhoz, hogy a gyerekeinkből milyen felnőttek válnak.

Éppen ezért függetlenül minden európai uniós vagy egyéb forrástól és gazdasági nehézségtől, meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a pedagógusok a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek Magyarországon. 

Szó volt a magyar családpolitikáról is, amely kapcsán az államfő  jelezte: államfőként egészen más a mozgástere, mint a kormánynak, és ezt tiszteletben tartja. Vélemény szerint a családok ügye sokkal tágabb a kormányzati döntéseknél, ugyanakkor továbbra is fontosnak tartja a családok és a családi értékek melletti kiállást, valamint a családalapítás előtt állók bátorítását. 

Novák Katalin végül kitért az első ünnepi elnöki köszöntőjére is, amelyben igyekszik majd olyan hangon megszólalni, amit fontosnak tartanak a magyar emberek. Bízik abban, hogy a nézők azt fogják érezni: nemcsak közöttük él, hanem velük éli ő is a mindennapjait. 

Engem a magyar emberek problémái és kérdései foglalkoztatnak nap mint nap, és azon gondolkodom, hogy köztársasági elnökként mit tehetek annak érdekében, hogy érezzük: több dolog az, ami összeköt, mint ami elválaszt és megkülönböztet minket 

– hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Magyarország Barátai közösség köszöntésén a Sándor-palotában 2022. szeptember 17-én. Fotó: (MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.