időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo
Rétvári Bence: Fontos mintaprojekt a büntetés-végrehajtás házépítési programja

Rabok építettek lakóparkot a börtönőröknek Kőbányán

Szemán László János
2022.12.02. 15:41 2022.12.05. 21:04
Rabok építettek lakóparkot a börtönőröknek Kőbányán

Elkészült a teljes egészében rabok által épített szolgálati lakópark Kőbányán, aminek építéséről lapunk egy éve számolt be. Rétvári Bence államtitkár Farsang Tamás dandártábornokkal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettesével tekintette meg a büntetés-végrehajtás fogvatartottjai által épített energiatakarékos szolgálati lakóparkot a X. kerületben, a Budapesti Fegyház és Börtön közelében.

Egy éve számoltunk be arról, hogy a büntetés-végrehajtás mintaprojekt keretében teljes egészében rabok közreműködésével építteti fel a kőbányai, szolgálati lakóparkot, amelyet ma sajtóbejáráson mutattak be a nyilvánosságnak.

A szankciós energiaválságban nagyon fontos mintaprojekt a büntetés-végrehajtás által épített szolgálati házak építése, hiszen gyors, kényelmes, zöld és alacsony rezsijű lakhatást tudnak kínálni

– mondta ma Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a sajtóbejáráson.

Az elkészült 17 ház a BM két háttérintézménye, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának együttműködésében valósult meg.

– A BM házgyárprogramjával példát mutat, hogyan tud az állam egy jól szervezett háttérintézményi működéssel olyan házépítési programot létrehozni, ami – például szolgálati lakásként – hatvan négyzetméteres, komfortos, alacsony fenntartási költségű, minimális környezetterhelésű, teljes mértékben zöldlakást tud kínálni a családoknak. A könnyűszerkezetes házak acélszerkezeti elemeit a TEF miskolci műhelyében készítették el, és az elemek felhasználásával a helyszínen három hónap alatt készültek el a házak – mondta el az államtitkár, hozzátéve: 

ki kell emelni az építkezés gyors és rezsiminimalizáló technológiáját, az épületek szigetelését, valamint hogy a házak napelemmel is el vannak látva, valamint egy részükben hőszivattyús rendszert is kiépítettek, ami »szinte nullára tudja vinni a házaknak a külsőenergia-szükségletét«.

Az államtitkár egy már lakott ház meglátogatása után kitért arra:

a házak belső kialakítása egyszerre modern és praktikus, a mai kor igényeinek teljes mértékben megfelel, az amerikai konyhás nappalival, a gyerekszobával és a felnőttek hálószobájával, valamint a kis kerttel egy családnak komfortos lakhatási körülményeket biztosít.

A BM házgyárprogramjában egy ma nagyon fontos ügyben, a lakhatás, rezsiköltségek kérdésében tudtunk egy láthatóan működő programot bemutatni – fogalmazott, kiemelve, akkor tudják modern technológiával csökkenteni a lakhatás költségeit, amikor a szankciók miatt ugrásszerűen nőttek a lakhatási költségek a világban és Magyarországon is.

Farsang Tamás dandártábornok elmondta, a 17 házat két ütemben építették fel, az első ütemben 25, a másodikban 15 fogvatartott dolgozott a házakon. Emlékeztetett rá: a büntetés-végrehajtás feladata a fogvatartottak foglalkoztatása, a szolgálati lakópark építésével azonban a büntetés-végrehajtás személyi állományának lakhatási feltételein is tudnak javítani.

Mint mondta, elsősorban Budapesten és a főváros környékén szükséges javítani a lakhatási körülményeket, ezért itt készült el az első 17 ház, de tervezik, hogy a programot országossá teszik. Jelezte: nemcsak az állomány megtartásában, hanem a toborzásban is fontos szerep jut a szolgálati lakóparkoknak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság  tájékoztatása szerint a fogvatartottak a projektben több ezer munkaórával járultak hozzá a zöldövezeti lakópark felépüléséhez, amely új otthonául szolgál a büntetés-végrehajtás munkatársainak és családjuknak.

A betonalapra épített könnyűszerkezetes házak hosszú távon gazdaságosabb, önfenntartó és megújuló energiát hasznosító technológiákat ötvöznek magukban.

A magas fővárosi albérlet- és ingatlanárak mellett az összkomfortos, új építésű ingatlanok hosszú távú lakhatási megoldást nyújtanak a – büntetés-végrehajtás fővárosi székhelyű intézeteiben szolgálatot teljesítő – kollégáknak.

Reintegráció

Az elítélteket törvény kötelezi a munkavégzésre. Ők végzik a börtönök fenntartásával, felújításával, karbantartásával járó munkákat, de ugyancsak fogvatartottak dolgoznak a mosodákban és a konyhákban is. Termelő, mezőgazdasági és ipari tevékenységet is folytatnak a bv. gazdasági társaságainál, amelyeket kifejezetten arra hoztak létre, hogy munkát biztosítsanak a fogvatartottaknak.

 

Borítókép: Rétvári Bence a lakópark egyik házában a lakókkal (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.