A harminc év alatti fiatalok és a családosok is optimistán tekintenek az idei évre

A KINCS felmérése szerint a válaszadók a legjelentősebb javulást a járványhelyzet tekintetében várják, közel harmaduk pedig a háborús helyzet javulásában bízik.

Magyar Nemzet
2023. 01. 05. 10:25
játék család zene Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harminc év alatti fiatalok 63 százaléka bizakodva tekint a 2023-as évre – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) lapunkhoz eljuttatott kutatásából. A tavaly év végén készült felmérés eredményei szerint a magyarok 45 százaléka bizakodva tekint az új évre.

A megkérdezettek közül leginkább a harminc év alattiak tekintenek optimistán a jövőbe. Mellettük a nők, a gyesen, gyeden lévő kisgyermekes anyák és a három vagy több gyermeket nevelők is bizakodóbbak az átlagnál. 

A KINCS úgy véli, erre meg is van az okuk, hiszen 2023-ban újabb családtámogatási intézkedések segítik őket: a többi között a harminc év alatti anyák szja-mentessége, a diákhitel elengedése gyermekvállalás esetén, a meghosszabbított babaváró és falusi csok. 

Kiderült az is, hogy

a válaszadók a legjelentősebb javulást a járványhelyzet tekintetében várják, közel harmaduk bízik a háborús helyzet javulásában, minden ötödik ember pedig az energiahelyzet jobbra fordulására számít. 

Tízből hatan inkább pesszimistának tekinthetők a brüsszeli szankciók okozta gazdasági helyzet, az infláció és az életszínvonal általános alakulását illetően, érdekes ugyanakkor, hogy a személyes életük kapcsán sokkal optimistábbak, tízből nyolc válaszadó bizakodó. Harmaduk úgy gondolja, hogy 2023-ban javulni fognak az anyagi lehetőségei és az életszínvonala, miközben nagyjából a megkérdezettek fele változatlan körülményekre számít a saját életében. 

Legnagyobb stabilitást a családi kapcsolatokban és a lakáskörülményeikben várnak. 

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a boldogságérzete és az általános hangulata 2023-ban ugyanolyan vagy jobb lesz, mint amilyen 2022-ben volt – részletezte lapunkhoz eljuttatott közleményében a KINCS.

Borítókép: Illusztráció. Fotó forrása: (Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.