A Jobbik fordítva ül a lovon

A kényszer szülte a Jobbik azon javaslatát, hogy a jövőben pártpolitikától mentes helyi politikát valósítanának meg, ám ez nevetséges – mondta Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője szerint a párt fordítva ül a lovon, amikor azt állítja, Gyurcsány Ferenc nélkül még könnyebb lesz győzni 2024-ben, hiszen nem arról van szó, hogy a Jobbik elutasítja-e Gyurcsány Ferencet, hanem arról, hogy a DK-elnöknek nincs szüksége a Jobbikra.

Magyar Nemzet
2023. 01. 19. 6:45
20220808 Budapest Népszavazást kezdeményez a magyar EU-tagság megerősítéséről a Jobbik fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Gyöngyösi Márton a Jobbik elnöke Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljes mértékben abszurd a Jobbik azon javaslata, miszerint a jövőben pártpolitikától mentes helyi önkormányzati politizálást kívánnak megvalósítani, mert egy demokráciában nem lehet a pártokat kizárni sem az önkormányzati, sem másmilyen plurális választási versenyből. Erre a világon sehol sincs példa – fogalmazott lapunknak Nagy Ervin.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint ez egy reklámfogás a Jobbik részéről, amivel megpróbálja a jászberényi eredményeket átértelmezni, és a valóságtól teljesen eltérő módon magyarázni. Hangsúlyozta: ezt a nevetséges javaslatot a kényszer szülte, már csak azért is, mert Budai Lóránt is beszélt arról, hogy ő a pártokat megpróbálja magától minél távolabb tudni, és nem szeretné, ha az országos politika a jászberényi viszonyokra rányomná a bélyegét.

– Ebből fakadóan pedig hiába jobbikos párttag Budai, a Jobbik nem tudja úgy megmagyarázni az eredményt, mintha az ő győzelme lenne. Emiatt mondják azt, hogy ők járultak hozzá a győzelemhez, de nem mint párt, hanem mint közösség – fejtette ki Nagy Ervin, aki szerint a Jobbik számára mindez kétségbeesett próbálkozás, mert a legtöbb településen a párt már nem is létezik, esélyük sem lenne önállóan indulni 2024-ben.

A Jobbik azon állítására, amely szerint a DK és Gyurcsány Ferenc nélkül inkább lehet választást nyerni, mint velük, az elemző úgy reagált: a Jobbik fordítva ül a lovon. – Nem arról van szó, hogy a Jobbik elutasítja-e Gyurcsány Ferencet, hanem arról, hogy Gyurcsánynak nincs szüksége a Jobbikra. Éppen ezért a Jobbik részéről ez teljesen rossz értelmezése a helyzetnek.

Egy vágyvezérelt gondolatról van szó, ugyanis már régóta meg akarnak szabadulni Gyurcsánytól és az ő politikai tehertételétől. Most ezt az egyébként nem kirívó esetet felnagyítják és olyan következtetést próbálnak levonni, amivel ismételten Gyurcsány kiközösítését kezdenék el – vélekedett Nagy Ervin.

Kiemelte: mindez távol áll a valóságtól, hiszen ha az országos politikát nézzük, akkor a DK a legerősebb párt, mind a közvélemény-kutatók szerint, mind a szervezetek számát tekintve, ezért 2024-ben kihagyhatatlanok azokból az összefogásokból, amelyekre szükség lesz. – Ha ugyanis nem fognak össze, akkor esélyük sem lesz a legtöbb településen. Viszont, ha összefognak, akkor meg azért nem lesz esélyük – hangsúlyozta az elemző.

Hozzátette: azért sem lehet Gyurcsány Ferencet kihagyni, mert az elmúlt hónapok mérlege szerint nem csak az MSZP-ből léptek át meghatározó politikusok, hanem a Momentumból, a Jobbikból és a Párbeszédből is. – Az ő átlépésük oka pont az ellenkezője annak, amit a Jobbik most mond Jászberény kapcsán, mert ezek a politikusok úgy látják, hogy csak a DK kínál olyan lehetőséget, amivel 2024-ben önkormányzati pozíciókhoz juthatnak.

Borítókép: a Jobbik új elnöke az elemző szerint fordítva ül a lovon (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.