A Demokratikus Koalíció erősödése a többi baloldali szereplő kárára történik

A Demokratikus Koalíció és a Momentum továbbra is dominanciaküzdelmet vív egymás kárára, miközben a Jobbik, az LMP és az MSZP is a túlélésért küzd, a Párbeszéd pedig mérhetetlen – hívta fel a figyelmet legfrissebb elemzésében a XXI. Század Intézet, amelyben az ellenzéki erőviszonyok átrendeződését, illetve a Demokratikus Koalíció erősödését vizsgálta. Meglátásuk szerint amelyik párt nem tudja magát megkülönböztetni a DK-tól, vagy a Momentumtól, annak nincs esélye a megmaradásra.

Magyar Nemzet
Forrás: XXI. Század Intézet2023. 01. 18. 14:27
null
2021.09.21 Budapest Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője utcafórumot tartott Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámoló szerint az országgyűlési választások óta tovább fragmentálódott az ellenzék, amelynek eredményeként rendszerváltoztatás óta ez idáig sosem volt ilyen sok ellenzéki frakció a parlamentben. Sosem versengett még ennyi baloldali szervezet a szavazók bizalmáért, s mivel a megújulás a választási bukás után ismét elmaradt, így szükségszerű volt, hogy az egykori szövetségesek egymás ellen forduljanak. Az ellenzék tehát a belső pozícióharccal van elfoglalva, így a jobboldal tartja a domináns pozícióját, „csak” a külső nyomásgyakorlással kell szembenéznie.

A XXI. Század Intézet szerint a megmerevedett politikai frontvonalak ellenére ugyanakkor jól kitapintható egy lassú átrendeződés az ellenzéken belül. Mint írták, Gyurcsány Ferenc már az árnyékkormány megalakításával egyértelművé tette, hogy a Demokratikus Koalíció nem az összefogásra, hanem a baloldal leuralására készül. Az azóta eltelt időben a Demokratikus Koalíció fokozatos erősödésbe kezdett, jelenleg pedig a többi ellenzéki szereplő kárára növekszik, miközben a Momentum is lépéshátrányba került.

– A belső erőviszonyok átrendeződése miatt a Demokratikus Koalíció vonzó alternatíva lett azon politikusok számára, akik sikeresen akarnak szerepelni a 2024-es helyhatósági választásokon, de településükön vagy a kerületükben nincs jól megszervezett ellenzéki erő, vagy stabil baloldali együttműködés. Az elmúlt három hónap során éppen ezért igazolt át tucatnyi politikus a Demokratikus Koalícióba.

A Párbeszédből Szücs Balázs, a VII. kerület alpolgármestere és Erdősi Éva, aki 2019-ben még az ellenzék közös polgármesterjelöltje volt Csepelen, a Jobbikból pedig Szilágyi Szabolcs miskolci önkormányzati képviselő. Gyurcsány Ferencék 2019 óta a szocialista pártból csábítottak át számos vezető politikust, tavaly november óta pedig már a Momentumból is elindult az átáramlás – mutattak rá, majd a Gelencsér Ferenc vezette párt esélyeit vették górcső alá.

Az elemzőintézet szerint 2023-ban egyedül a Momentumnak lesz esélye arra, hogy felzárkózzon a Demokratikus Koalíció mellé és egy, az MSZP–SZDSZ-koalícióhoz hasonló együttműködést hozzon létre, habár erre addig nincs esély, míg komoly lépéshátrányban vannak. Gelencsér Ferenc mint pártelnök elbukott, így ez állhat a hátterében annak, hogy Donáth Annát, aki a Momentum legújabb kampányának arca lett, idő előtt reaktiválják. A kis pártok számára tehát a következő év kulcskérdése a megkülönböztethetőség elve lesz.

Amelyik szervezet nem tudja magát megkülönböztetni a Demokratikus Koalíciótól, vagy a Momentumtól, annak nincs esélye a megmaradásra. Amelyik párt nem tud megfelelő alternatívát és keretet kínálni egy-egy politikus karrierjének, az tovább fog zsugorodni. Gyurcsány Ferenc ugyanis a Demokratikus Koalíciót „gravitációs erővé” kívánja formálni, így folytatódni fognak az átigazolások

– húzták alá.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője utcafórumot tartott (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.