A magyarok többsége jogtalannak tartja az uniós pénzek visszatartását

A Századvég Alapítvány felmérte a Magyarországot megillető uniós források kifizetésével kapcsolatos lakossági véleményeket.

Magyar Nemzet
Forrás: szazadveg.hu2023. 01. 17. 13:01
TARABELLA, Marc; KAILI, Eva
Brüsszel, 2023. január 3. Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án. Az elõzõ nap az illetékes belga ügyészség kérte a parlament két szocialista párti képviselõjének, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését Eva Kaili görög szocialista képviselõnek, az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelnek nincs joga még részlegesen sem visszatartani az egyes tagállamoknak, így a hazánknak járó európai uniós források kifizetését, ehelyett együttműködésre és kompromisszumra kellene törekednie – vélekedik tízből hat magyar állampolgár a Századvég Alapítvány legújabb kutatása szerint. A felmérés a Magyarországot jogosan megillető kohéziós és helyreállítási források kifizetésével kapcsolatos lakossági véleményekre volt kíváncsi.

A Századvég kutatásában a megkérdezettek kiválaszthatták, melyik állítással értenek leginkább egyet: van-e Brüsszelnek joga megtagadni a tagállamoknak járó források kifizetését, vagy sem. A kitöltők a „Nem tudja/Nem válaszol” lehetőséget is választhatták.

Fotó: Századvég

A közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a megkérdezettek 60 százaléka szerint az Európai Unió egyenrangú és szabad országok szövetsége, ezért Brüsszelnek részben sincs joga visszatartani a tagállamoknak járó pénzügyi forrásokat, viszont kompromisszumra kellene törekednie – ismertette a Századvég. Emlékeztettek: az Európai Uniónak megalakulása óta az egyik legfontosabb tartópillére a közösséget alkotó országok egyenrangúsága, illetve ezen követelmény tiszteletben tartása.

Felidézték, hogy az egyes tagállamokkal szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetés, valamint az adott ország jogos (pénzügyi) érdekeinek a figyelmen kívül hagyása alapjaiban veszélyezteti az Európai Unió egységét és eredményes működését különösen az orosz–ukrán háború, illetve az elhibázott brüsszeli szankciós politika okozta szorongatott helyzetben.

Az európai közösség mind az uniós szervek és a tagállamok, mind az egyes európai országok egymás közötti viszonyában kizárólag az együttműködés és a kompromisszumkészség szempontjainak figyelembevételével lehet sikeres – mutattak rá.

A Századvég egy korábbi elemzésében már rávilágított, hogy a magyarok döntő többsége nem érzi jogosnak, hogy Brüsszel visszatartja a Magyarországot megillető uniós források jelentős részét.

Borítókép: illusztráció – az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.