Kettős mércét alkalmaz Brüsszel a nemzeti konzultációval szemben

Az Európai Bizottság újból kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben. A brüsszeli testület a nemzeti konzultációt támadja az alacsony részvételi arányok miatt, eközben 2021-ben még egy uniós, fiatalok számára készített kérdőív eredményét méltatta, amelyet a cirka hatvanmillióból kevesebb mint ötezren töltöttek ki.

Magyar Nemzet
2023. 01. 17. 10:10
null
Budapest, 2022. október 14. Az európai uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdõíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2022. október 14-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudomásul vettük a magyarországi konzultáció eredményét és a nagyon alacsony részvételt isfogalmazott hétfőn Peter Stano, a bizottság szóvivője. Stano hozzátette, a konzultációban szereplő szankciókról az unió tagállamainak vezetői egységesen döntöttek, így azokat brüsszeli szankcióknak hívni félrevezető. 

A konzultációt egyébként közel 1,5 millióan töltötték ki, mind a hét kérdésre több mint 97 százalékban nemmel válaszoltak, ami azt jelenti, hogy a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat − áll a magyar kormány hivatalos Facebook-oldalán.

Majdnem ötezren

Abban semmi újdonság nincs, hogy a bizottság kettős mércét alkalmaz a magyar kormánnyal szemben, azonban a nemzeti konzultációt minősítő kijelentésük különösen vicces akkor, ha felelevenítünk egy tavalyi uniós felmérést. 2021 októbere és novembere között az „ifjúság európai éve” kapcsán várták az európai fiatalok visszajelzéseit, észrevételeit az unió működésével kapcsolatban, s ahogy írták, Európa minden szegletéből érkeztek válaszok. Ennek figyelembe vételével azt gondolhatnánk, hogy több millióan töltötték ki a bizottság kérdőívét, 

azonban ahogy tovább olvassuk az eredményeket bemutató írást, kiderül, hogy kevesebb mint ötezren válaszoltak Brüsszel kérdéseire. 

Tekintve, hogy az unióban körülbelül 60 millió fiatal él, a részvételi arány itt sokkal alacsonyabb, mint a bizottság által bírált nemzeti konzultációnál.

Borítókép: az európai uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2022. október 14-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.