„A semleges Ausztria sem küld fegyvereket Ukrajnába”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fogadta Klaudia Tanner osztrák védelmi minisztert.

2023. 01. 30. 12:52
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A veszélyek korát éljük, ezért fontos az, hogy a szomszédos országok kapcsolatot tartsanak egymással: Ausztriával nemcsak szomszédok, de hagyományosan jó szomszédok vagyunk, együttműködésünk szinte minden területen szoros, így van ez a védelmi-katonai téren is

– hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján, Budapesten. A miniszter kiemelte: a megbeszélésük során érintették többek között a nyugat-balkáni helyzetet. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint nagyon fontos ezeknek az országoknak a stabilitása, hiszen a közelmúlt történelme is bizonyítja, hogy ebben a régióban az ott élőkre kiemelt figyelmet kell fordítani. Mint mondta, az úgynevezett balkáni útvonalon az illegális migráció a legsúlyosabb mértékű, ezért megegyeztek abban, hogy a migrációs hullámokat egyre délebbre kell szorítani.

A miniszter elmondta, hogy Ausztria semleges országként is jelentős szerepet vállal a térség biztonságában, úgy mint a tavaly magyar parancsnok által irányított koszovói KFOR-ban vagy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea-misszióban is, ahol jövőre magyar tábornok veheti át a parancsnoki beosztást, és szintén jelentős benne a magyar részvétel. 

A megbeszélés során az ukrajnai helyzetről is szó esett. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy Magyarország álláspontja ismert: 

a béke oldalán állunk, nem küldünk fegyvereket a konfliktusba, ebben a tekintetben közös platformon állunk, hiszen a semleges Ausztria sem küld fegyvereket a háborúba. 

Ugyanakkor Ausztria is és Magyarország is fogad be menekülteket, és mindkét ország küld humanitárius segítséget Ukrajnába. A honvédelmi miniszter hozzátette: a lehető leggyakrabban, legőszintébben és nyíltan folytatják a párbeszédet, ami eddig is így volt és ez után is így lesz. 

Klaudia Tanner védelmi miniszter a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: kiváló az együttműködés a két ország között, többek között hét külföldi misszióban dolgoznak együtt. A miniszter szerint az ukrajnai háború okozta fenyegetés nem csak a hagyományos hadviseléssel függ össze: mint fogalmazott, itt a hibrid fenyegetések összjátékára is oda kell figyelni. 

Az osztrák védelmi miniszter szerint a migráció hatásai nemcsak Ausztriában, hanem Magyarországon is fokozottan érezhetőek: beszéltek arról, hogy együtt kell működni a többi szomszédos állammal is, hogy megfékezzék a migrációt. Az egyik megoldás szerinte is a Nyugat-Balkán megerősítése és ezeknek az országoknak az Európai Unióba való integrációjának az elősegítése. 

Klaudia Tanner úgy véli, hogy az EU-nak határozottabban kell fellépnie a NATO-val való együttműködés során, mert ha nincs egység, megnyitjuk a kaput más fenyegetések előtt is. 

Borítókép: az osztrák védelmi miniszter Budapesten (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós)

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.