Egyre erősebb a gyanú: államtitkot sérthettek Romániában

Lejárt a határidő, a román legfőbb ügyészhez fordulnak panasszal idősebb Lomniciék a kitiltási ügyben.

2023. 01. 16. 14:57
Budapest 20180712 Vegyes 2018 Lomnici Zoltán jogász Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Panasszal él Kulcsár-Terza József romániai parlamenti képviselő Gabriela Scutea román legfőbb ügyésznél a kitiltási ügyben

– ebben állapodott meg Budapesten a politikus idősebb Lomnici Zoltánnal, az Emberi Méltóság elnökével. Ők azok után döntöttek Gabriela Scutea újbóli megkeresése mellett, hogy a román legfőbb ügyész a törvényes határidő lejártáig nem válaszolt az ügyben beadott és iktatott feljelentésre.

Az ügy története egészen tavaly tavaszig nyúlik vissza, amikor Mirela Adomicai (PSD) román parlamenti képviselő ebben a minőségében kezdeményezte Bogdán Aurescu román külügyminiszternél idősebb Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke kitiltását Romániából. Tette ezt azért, mert nem tetszett neki, hogy a volt főbíró és Tóth Kálmán nem sokkal korábban Vasvári Pál-díjat tüntették ki Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akiket terrorizmus vádjával elítélt a román bíróság.

Fontos körülmény az is, hogy az eljárás jogszerűségét a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága vizsgálja.

A székely fiatalok ellen folytatott eljárás furcsasága, hogy a mai napig nem lehet pontosan tudni, mi volt a vád alapja, mivel a döntő bizonyítékok egy részét titkosították. Megdöbbentő, de igaz, hogy azt sem a vádlottak, sem a védőik, sem az Emberi Méltóság Tanácsa nem ismerhette meg. A részleges titkosítás ellenére azonban Mirela Adomicai a román külügyminiszternek írt hivatalos levelében, amelyet a román sajtó teljes terjedelmében közzétett, azt állította, hogy a két elítélt egy gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani a román nemzeti ünnepen Gyulafehérváron.

Ez azonban új információ, ami sem a vádiratban, sem a büntetőeljárás anyagában nem szerepel.

Idősebb Lomnici Zoltán és Kulcsár-Terza József éppen azért fordult még tavaly szeptemberben Gabriela Scutea román legfőbb ügyészhez, mert ha ez az állítás valóban a bűnügy titkosított anyagának része, akkor felmerül a kérdés: miként szivároghatott ki az államtitok a bíróságtól, és azt Mirela Adomicai milyen jogon hozta nyilvánosságra? Idősebb Lomnici Zoltán korábban elmondta: a román alkotmány is garantálja ugyanis a bírói függetlenséget, és az állami vagy szolgálati titok felfedése minden jogállamban büntetendő.

Felmerült a gyanú, hogy súlyos jogsértés történhetett, vagyis Mirela Adomicai valóban olyan információkat hozhatott nyilvánosságra, amelyekhez eleve hozzá sem juthatott volna. Így nemcsak a román parlamenti képviselő követhetett el bűncselekményt, hanem az is, akitől a titkos információkat megkapta. E feltételezést csak erősíti, hogy Gabriela Scutea határidőre nem válaszolt a feljelentésként iktatott beadványunkra

– hangsúlyozta idősebb Lomnici Zoltán, aki szerint a hallgatás oka lehet, hogy nagyon kínos az ügy Románia számára.

Borítókép: Idősebb Lomnici Zoltánékat eddig nem méltatta válaszra a román legfőbb ügyész (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.