Elfogyott a Momentum a budai önkormányzatokból

Egyre kevesebb önkormányzati képviselővel számolhat a Momentum Mozgalom a budai kerületekben. Az önkormányzati választások után, 2019-ben még meghatározó erőnek számítottak az I., a XI. és a XXII. kerületben is, mára viszont jócskán meggyengültek a korábbi bázisaikon.

2023. 01. 04. 6:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen meggyengültek a Momentum pozíciói a budai kerületekben. Tavaly nyáron sajtóinformációk szerint a momentumosok még egy olyan megállapodást akartak kicsikarni az ellenzéken belül, amelynek értelmében a budai kerületekben mindenhol az ő jelöltjeik indulhattak volna polgármesternek hatpárti baloldali támogatással 2024-ben.

Mostanra azonban ez csak vágyálomnak látszik, kisebb csoda lenne, ha a hat budai kerület közül akár az egyikben is az ő jelöltjüket támogatná a teljes baloldal.

A gyengüléshez jelentősen hozzájárult, hogy a 2019-ben nyertes momentumos önkormányzati képviselők helyeit – miután ők maguk a parlamentbe távoztak – újra a Fidesz–KDNP jelöltjei nyerték meg. Ez történt az I. kerületben, ahol Gelencsér Ferenc kerületi alpolgármester listáról jutott be a parlamentbe, illetve a XI. kerületben, ahol Orosz Annát egyéni országgyűlési képviselőnek választották meg, valamint a XXII. kerületben is, ahol Tóth Endre szerzett egyéni mandátumot. A három momentumos politikus egyéni önkormányzati körzeteiben kiírt időközi választásokon kivétel nélkül a Fidesz–KDNP jelöltjei nyertek: Fazekas Csilla, Jankó István és Krieger Krisztina.

Nem véletlen, hogy a kerületi ellenzék is ki akarja használni a Momentum gyengülését. Az I. kerületben a korábbi háromfős képviselőcsoportjuk először kétfősre zsugorodott, a párt honlapján azonban már csak egyetlen önkormányzati képviselőt tüntetnek fel, aki a helyi alapszervezet tagja. Információink szerint ez még csak egy adminisztrációs hiba lehet, de a kimaradt momentumos képviselő korábban a Fidesz–KDNP-vel és a többi baloldali párt képviselőivel közösen nyújtott be egy előterjesztést V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester ellenében.

A XI. kerületben a tavalyi év végi képviselő-testületi ülésen már csak három momentumos képviselő volt a 25 fős testületben, és bár az egyik politikusuk hivatalosan betegség miatt maradt távol, az újbudai frakció négyfős létszámával így is kisebb, mint a helyi DK- és a helyi MSZP–Párbeszéd-frakció. Pedig Orosz Anna kiválásáig a legerősebb képviselőcsoport volt a momentumé a városrészben.

A XXII. kerületben már csak egyetlen momentumos képviselő maradt a 17 fős testületben. Kerekes Gábort lapunk információi szerint közös baloldali polgármesterjelöltnek szánta a pártja, de a Momentum meggyengülése miatt ezt a helyi DK vélhetően meg fogja vétózni. Nyoma sincs a Momentumnak továbbá a XII. kerületben sem, ahol a jelöltjük, Hajnal Miklós lett az egyéni országgyűlési képviselő 2022-ben, az önkormányzatban azonban továbbra is csak egy listás képviselőjük ül. A II. kerületben, a húszfős testületben három képviselőjük van, a szomszédos III. kerületben pedig a 22 fős testületben négy momentumos foglal helyet.

Borítókép: Tóth Endre és Orosz Anna (Fotó: Facebook/Tóth Endre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.