Emberi méltósághoz való jogot sérthetett a Való Világ

– A Való Világ botrányos jelenetei a szereplők és a nézők emberi méltósághoz való jogát is megsérthette – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Mayer Erika, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség alelnöke az RTL Klub Való Világ című műsorában megjelent botrányokkal kapcsolatban.

2023. 01. 07. 14:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A sajtótörvény előírja, hogy a médiaszolgáltatónak tiszteletben kell tartani az emberi méltóságot: a képernyőn ábrázolt szereplő, valamint a nézők emberi jogait is  – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Mayer Erika, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség alelnöke az RTL Klub Való Világ című műsorában megjelent botrányokkal kapcsolatban.

 

Tojástörés, megvonások, erőszak

Mint korábban beszámoltunk róla, az RTL klub Való Világ nevű műsorában a villalakók a nélkülözés hetén vesznek részt. A szereplőktől különböző tárgyakat vesznek el: nincs bútor, nincsenek tisztálkodószerek (kivéve fogkefe, fogkrém), se edények, se étel, se áram, de még meleg víz sem. A villalakók egy üres lakásban vannak, és különböző feladatok megoldásával kell visszaszerezniük javaikat, valamint így tudnak élelemhez jutni. Az egyik villalakónak, VV Pirosnak a meleg víz visszaszerzéséért tojásokat kellett széttörnie a homlokán. 

VV Piros arca vérzett is a feladat elvégzését követően (Frrás: Facebook)

A nő csaknem hatvan tojást tört szét a fején, ezért vörös duzzanat keletkezett a homlokán, majd a riportszobában sapkában nyilatkozott, és utána több képen is lehetett látni, ahogy a fejét jegeli, mert feldagadt a homloka. 

A közösségi médiában az az információ is elterjedt, hogy volt, akitől elvették az egészségügyi betétjét, mástól pedig a fogamzásgátlóját. 

Korábban egyébként a baloldali kampányt segítő egykori villalakó, Osváth Zsolt is szerződést bontott az RTL Magyarországgal, mivel olyan jeleneteknek volt szemtanúja a Való Világ 11. évadában, amelyekkel nem tudott azonosulni. Ezzel arra célzott, hogy korábban VV Rico megrángatta VV Renit, k…rvának nevezte, és üvöltött vele. A csatorna akkor azt közölte: nekik nem céljuk az erőszak bármilyen formájának népszerűsítése.

 

A nézőknek erre van igényük?

A médiajogász hozzátette: ha azt látjuk, hogy a szereplő méltóságát megtiporják, akkor a nézőknek is sérül az emberi méltósághoz való jogunk. Elmondta, a szereplők által aláírt szerződést nem ismeri, viszont kétli, hogy a szereplők beleegyeztek volna abba, hogy az emberi méltóságokat tipró tartalommal jelenjenek meg ország-világ előtt.

Ha a szerződés mégis tartalmazna ilyen kitételt, a bíróság nagy valószínűséggel érvénytelennek minősítené 

– tette hozzá. A médiajogász leszögezte, hogy az eset mind a szereplők, mind a nézők emberi méltóságát megsérthette. – Amióta a kereskedelmi televíziózás megjelent Magyarországon, újra és újra felteszem a kérdést: miért kell ilyen műsorokat csinálni?  A kereskedelmi tévék szerkesztői azt mondják, hogy a nézőknek van erre igényük. Én ezt kétlem – zárta gondolatait Mayer Erika.

Borítókép: Tojást tört a fején (Forrás: RTL/Valóvilág)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.