Felpörgetik a kazah–magyar együttműködést

Egyetértési nyilatkozatot írt alá közös, kazah–magyar kockázati tőkealap létrehozásáról a vezető magyar tőkealap-kezelő Széchenyi Alapok és a kazah–szingapúri kockázatitőke-befektető Steppe Capital Pte. Ltd a kazah–magyar kormányközi bizottság ülésén. A közös tőkealap – amely várhatóan még az idei első félévben megkezdi működését – egy magántőke- és egy kockázati tőkealapból áll majd, amelyekből magas hozampotenciállal rendelkező nemzetközi befektetések valósulhatnak meg.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 01. 27. 18:47
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Befektetési csapataink szakértelmére, meglévő kapcsolatainkra és az Óbudai Egyetem révén bevont tudományos hátterünkre építve célunk, hogy közösen új szintre emeljük a kazah és a magyar üzleti együttműködést – jelentette ki Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Magas elvárásokkal hozzuk létre ezt a közös vállalatot a Széchenyi Alapokkal, mert hiszünk abban, hogy ezzel nemcsak tulajdonosaink hozamát maximalizáljuk, hanem a vonzó befektetési és társbefektetési lehetőségek kiaknázásával elősegítjük országaink gazdaságának növekedését

– hangsúlyozta Erikzhan Issengaliyev, a Steppe Capital Pte. Ltd befektetési igazgatója.

A befektetés mindkét részalap esetén eléri a 10 millió amerikai dollárt és mindkét fél 50-50 százalékos részesedést kap belőle. Az alapkezelést teljes egészében a Széchenyi Alapok végzi, a nemzetközi színtéren is erősítve a magyar pénzügyi jelenlétet.

A cél az, hogy ezeknek köszönhetően a technológia, energetika, mezőgazdaság, valamint az élettudományok terén vonzó befektetési és társbefektetési lehetőségek kiaknázásával egyszerre teremtsenek maximális nyereséget tulajdonosaiknak és elősegítsék a két ország gazdaságának fejlődését. Mindezt úgy kívánják elérni, hogy az innovatív startupok, a feltörekvő kis- és középvállalkozások (kkv), valamint növekedni képes vállalatok a kazah és magyar gazdaságba integrálódó cégek széles körébe befektetve működnek együtt a közép-ázsiai és közép-európai piacok között a következő nyolc évben. 

Az alap befektetett összegének mintegy 50 százalékát Kazahsztánban, magas növekedésű, kazah kötődésű vállalatokba kívánják befektetni.

A Steppe Capital egy diverzifikált magántőke-portfólióval rendelkező befektetési holdingtársaság, amely elsősorban a Kazah Köztársaságban a feltörekvő és környező piacokon fektet be. A Széchenyi Alapok a hazai tőkepiac egyik legnagyobb és legaktívabb befektetője. Több mint 155 milliárd forintos vagyont, benne több mint nyolcvan portfóliótársaságot kezel. Fókuszában erősebb kkv-k mellett pénzintézetek és nagyvállalatok is vannak. Tulajdonosa a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány fenntartásában lévő Óbudai Egyetem, ami nagyfokú együttműködést jelent a műszaki és gazdasági tudományterületek, illetve a gyakorlati üzletmenet között. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.