Madárinfluenzában pusztultak el a Sárospatak mellett talált hattyúk

Tucatnál is több hattyútetemet találtak horgászok és természetjárók a szilveszteri-újévi hétvégén Sárospatak mellett a Berek-holtágon. Most kiderült: madárinfluenza végzett az állatokkal.

Magyar Nemzet
Forrás: 168.hu2023. 01. 06. 18:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiderült: madárinfluenzában pusztultak el azok a hattyúk, amelyeket a szilveszteri-újévi hétvégén Sárospatak mellett találtak a Berek-holtágon.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy Sóstói András nyugalmazott sárospataki pedagógus, természetjáró és fotós 15 hattyútetemet számolt meg, miközben körbejárta a holtágat, de közlése alapján mellettük több szárnyas is láthatóan betegnek tűnt. 

Az elpusztult állatok ügyében a 168.hu is megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, akik a következő választ küldték a hírportálnak: 

A hattyútetemek közül kettő érkezett vizsgálatra a Nébih laboratóriumába, a többit a helyszínen ártalmatlanították. A laboratórium a magas patogenitású madárinfluenza-vírus H5N1 altípusát mutatta ki mindkét elhullott állatból, így nagy valószínűség szerint a vírus okozta az állatok elhullását

– válaszolta a hatóság megkeresésükre.

Mint írták: az eset is mutatja, hogy a vírus vadon élő madarakban is jelen van, így kiemelt fontosságú a baromfitelepeken a vadmadarak elleni védekezés. 

A Nébih a jelenlegi, tavaly ősz óta tartó járvány során nem tapasztalta a vadon élő madarak tömeges elhullását – írták még a válaszukban, ugyanakkor kiemelték: korábbi járványok során volt már példa hattyúk megbetegedésére. 
Figyelmeztettek: ha valaki elhullott madarat lát, ne nyúljon hozzá, hanem haladéktalanul jelezze azt az illetékes állategészségügyi hatóságnak. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.