Sürgeti az idő a baromfitartókat

Fontos határidő közeleg a hazai baromfitartó gazdaságok életében. Az Agrárminisztérium új állatjóléti programjához december 15-ig csatlakozhatnak az érintett állattartók. A mintegy 15 mil­liárd forintos kerettel meghirdetett többlettámogatás nagyon jól jön a madárinfluenza által igencsak megtépázott ágazatnak.

Magyar Nemzet
2022. 12. 13. 6:05
null
2022.01.09. Kisállatkiállítás a Volán telep sportcsarnokban. Óriásnyulak, galambok és egzotikus madarakat láthatott a közönség. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér megyei Hírlap. Fotó: Nagy Norbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még néhány napjuk maradt a hazai baromfitartóknak arra, hogy éljenek az új állatjóléti támogatás lehetőségével. A jelentős összegű hozzájárulással bíró programhoz december 15-ig csatlakozhatnak az érintett gazdaságok – írta a VG.hu.

Az új támogatási programot október 12-én hirdette meg az Agrárminisztérium, a konstrukció teljes kerete 15 milliárd forint.

A lap cikke szerint a vissza nem térítendő támogatásban azok a baromfitartók részesülhetnek, akik az állatok jólétét szolgáló, hatályos előírásokon túlmutató kötelezettségeket vállalnak. A támogatási konstrukció több célterületet foglal magában: a gazdálkodók az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, az ivóvíz minőségű itatóvíz használatával, valamint az étkezési tojást termelő tyúkok és tenyészbaromfik toxinmentes takarmányok etetésével javíthatják az állatjóléti feltételeket.

Azok, akik most lemaradnak a határidőről, legközelebb a jövő év szep­temberében jelentkezhetnek a programba. A támogatási kérelmet a Magyar Államkincstár honlapján keresztül elérhető elektronikus űrlapkitöltő felületen lehet majd benyújtani.

Nagy Attila, az Agrárminisztérium főosztályvezetője korábban tartott előadásában jelezte: éves kifizetésű támogatásról van szó, amelyet két évig, azaz 2024 októberéig a 2014–2020-as Vidékfejlesztési program keretéből finanszírozhat a tárca.

A szakember azt is elmondta, hogy  a program a következő években is folytatódik majd, azonban néhány feltételt módosítanak majd.

Az új támogatási konstrukcióra nagy szüksége van az ágazatnak, a madárinfluenza ugyanis az idén nem kímélte a hazai baromfitartókat. Jelenleg a betegség harmadik hulláma tombol az országban. A vírus a múlt év őszén jelent meg hazánkban, az első hullám pedig egészen januárig tartott. Alig telt el néhány hónap, az ország ismét elveszítette mentességét, áprilisban ugyanis újabb fertőzött állományt talált a hatóság. Más fajoknál is érezhető a visszaesés, de a termelést érintő kedvezőtlen hatások a víziszárnyas-ágazatban a legnagyobbak.

Optimista becslések szerint pecsenyekacsából csak a tavalyi mennyiség 60-70 százaléka kerülhet piacra, a hízott ágazatban nagyobb is lehet a csökkenés.

A visszaesés a vágási statisztikákon is érződik. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint az év első kilenc hónapjában 11,8 százalékkal kevesebb szárnyast dolgoztak fel a hazai vágóhidak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb visszaesés a már említett liba- és kacsaágazatban jelentkezett, libából 34 százalékkal, kacsából 45 százalékkal vágtak le kevesebbet az országban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Nagy Norbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.