időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Megbánták tettüket, de elítélték az 1956-os emlékmű megrongálóit

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.27. 15:32 2023.01.27. 15:43
Megbánták tettüket, de elítélték az 1956-os emlékmű megrongálóit

A munkásokat, akik ellopták egy 1956-os emlékmű bronzelemeit az Agrárminisztérium épületéről, most gyorsított eljárásban két év próbaidőre felfüggesztett, egy év szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). 

A két férfit „nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás” bűntettével vádolta az ügyészség. 

A segédmunkások az Agrárminisztérium épületén végeztek munkálatokat, amikor felfigyeltek az épület homlokzatán az 1956. október 25-ei sortűzre emlékeztető Véres csütörtök emlékmű részeként elhelyezett szimbolikus bronzlövedékekre, amelyek közül tizenegyet kalapáccsal levertek a falról. A bronzgolyókat a későbbi értékesítés reményében a zsebükbe rejtették. 

A lopás elkövetési értéke mintegy 1,1 millió forint, amely a munkások tettenérésével megtérült ugyan, de a műemléki besorolású épület homlokzata megsérült; a várható restaurálási költség meghaladhatja a tízmillió forintot.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított két férfi elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, tettét megbánta és sajnálatát fejezte ki.

A PKKB az ügyészi indítvánnyal egyezően a két férfit bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett lopás bűntettében, amely miatt őket egy-egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte. A bíróság enyhítő körülményként értékelte egyebek mellett a két férfi beismerését és megbánását. Az ítéletet az elkövetők tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett – közölte az MTI. 

Borítókép: Illusztráció – Az Agrárminisztérium egyes főosztályainak telephelyén, a főváros I. kerületében, az Iskola utcai épületen lévő cégtábla (Fotó: MTVA/Róka László) 
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.