Megbánták tettüket, de elítélték az 1956-os emlékmű megrongálóit

Gyorsított eljárásban két év próbaidőre felfüggesztett, egy év szabadságvesztésre ítélték a két munkást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 27. 15:32
null
Budapest, 2022. február 5. Az Agrárminisztérium egyes fõosztályainak telephelyén a fõváros I. kerületében, az Iskola utcai épületen lévõ cégtábla. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkásokat, akik ellopták egy 1956-os emlékmű bronzelemeit az Agrárminisztérium épületéről, most gyorsított eljárásban két év próbaidőre felfüggesztett, egy év szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). 

A két férfit „nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás” bűntettével vádolta az ügyészség. 

A segédmunkások az Agrárminisztérium épületén végeztek munkálatokat, amikor felfigyeltek az épület homlokzatán az 1956. október 25-ei sortűzre emlékeztető Véres csütörtök emlékmű részeként elhelyezett szimbolikus bronzlövedékekre, amelyek közül tizenegyet kalapáccsal levertek a falról. A bronzgolyókat a későbbi értékesítés reményében a zsebükbe rejtették. 

A lopás elkövetési értéke mintegy 1,1 millió forint, amely a munkások tettenérésével megtérült ugyan, de a műemléki besorolású épület homlokzata megsérült; a várható restaurálási költség meghaladhatja a tízmillió forintot.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított két férfi elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, tettét megbánta és sajnálatát fejezte ki.

A PKKB az ügyészi indítvánnyal egyezően a két férfit bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett lopás bűntettében, amely miatt őket egy-egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte. A bíróság enyhítő körülményként értékelte egyebek mellett a két férfi beismerését és megbánását. Az ítéletet az elkövetők tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett – közölte az MTI. 

Borítókép: Illusztráció – Az Agrárminisztérium egyes főosztályainak telephelyén, a főváros I. kerületében, az Iskola utcai épületen lévő cégtábla (Fotó: MTVA/Róka László) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.