Most még szépen süt a nap, de jobb, ha hazafelé óvatosan vezet

Az időseket megviselheti a melegfronti jelleg, de koncentrációs zavar bárkinél jelentkezhet, fokozott óvatosságra intenek az utakon.

Magyar Nemzet
Forrás: Met.hu, Köpönyeg2023. 01. 24. 15:51
null
Gádoros, 2021. december 27. Egy nõ takarítja az autóra fagyott ónos esõt a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Estig a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet, de hajnalra legnagyobb eséllyel a Dunántúlon, illetve a déli, délkeleti megyékben rétegfelhőzet képződik. Párásság, helyenként köd is kialakulhat. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb hószállingózás, szitálás, a ködös részeken esetleg ónos szitálás lehet. Késő estére általában –2 és +3 fok közé hűl le a levegő. Az északi, északkeleti szél az Alpokalján és északkeleten időnként megélénkül.

Szerda hajnalra legnagyobb eséllyel a Dunántúlon, illetve a déli, délkeleti megyékben rétegfelhőzet képződik. Párásság, helyenként köd is kialakulhat. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb hószállingózás, szitálás, a ködös részeken esetleg ónos szitálás lehet. Az északi, északkeleti szél az Alpokalján és északkeleten időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire +2 és –4 fok között várható, de a derült, szélcsendes fagyzugokban ennél hidegebb is lehet – derül ki a Met.hu előrejelzéséből

Koncentrációs zavart okozhat a melegebb idő

Fronthatás ugyan nem terheli szervezetünket, azonban a légkörnek melegfronti jellege lesz, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítőképességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki – tájékoztatott a Köpönyeg. 

Borítókép: Illusztráció – egy nő takarítja az autóra fagyott ónos esőt a Békés megyei Gádoroson (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.