időjárás -5°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Saját apját próbálta megölni, három év börtönt kapott

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.25. 14:21 2023.01.25. 14:32
Saját apját próbálta megölni, három év börtönt kapott

Három év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék szerdán azt az apátfalvai férfit, aki megpróbálta megfojtani súlyos beteg, idős édesapját még 2020 telén .

A vádlott több betegségben szenvedő, 82 éves édesapja a nap 24 órájában ápolásra szorult, amit a vádirat szerint fia nem vállalt, mivel nem akart felmondani a munkahelyén. Az emiatt ingerült férfi 2020. december 10-én kora délután házukban alkoholt fogyasztott, majd úgy döntött, megfojtja az édesapját.

A többféle küzdősportot űző férfi a széken ülő édesapja mögé lépett, és nyakát a könyökhajlatába fogva fojtogatni kezdte őt. A sértett minden erejével, rendkívül szívósan védekezett, és sikerült a szorításból kiszabadulnia. A földre csúszott, fia azonban ekkor nagy erővel, legalább hat alkalommal fejen ütötte, amitől az idős férfi vérezni kezdett. A sértett ekkor már védekezni sem tudott.

A vádlott a vér látványától megijedt, felhagyott a bántalmazással, a vérző, különböző sérüléseket elszenvedő édesapját magára hagyta, majd elment dolgozni. Munkahelyén még el is mesélte tettét a kollégáinak.

A magatehetetlen sértettet aznap később találták meg és vitték kórházba. A sértett a folyamatos védekezése, ellenállása miatt élte túl a támadást, ám végül a szakszerű orvosi kezelés ellenére, koronavírus-fertőzés miatt 12 nap múlva a kórházban elhunyt.

A férfit bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság. A vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

Horváth-Tóth Imola bíró az indoklás során kifejtette: a törvényszék nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a büntetlen előéletű, enyhe értelmi fogyatékosságban szenvedő, a bűncselekményt beszűkült tudatállapotban elkövető vádlott elismerte és megbánta a történteket. Az ügyész és a védő is három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.