Szánthó Miklós: „Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick”

Az Alapjogokért Központ vezetője a Nick Thorpe-pal, a BBC magyarországi tudósítójával készült interjúra reagált.

Magyar Nemzet
Forrás: Bennfentes.net2023. 01. 14. 18:08
Szánthó Miklós Forrás: Szánthó Miklós egy „nagyon masszív korrupciós történetről beszélt Forrás: Alapjogokért Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Telex készített egy hosszabb interjút Nick Thorpe-pal, a BBC magyarországi tudósítójával politikáról, újságírásról és arról, hogy mit jelent a közszolgálatiság. Csakhogy egy óvatlan elszólás miatt egy ideje tudható: Nick Thorpe az Amnesty International egykori vezetője szerint az az újságíró, akinek csak szólni kellett – hívja fel a figyelmet cikkében a Bennfentes.net. – Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged – mondta róla Jeney Orsolya, az AI korábbi vezetője.  

„Az újságíró szerint Orbán Viktor sajtótájékoztatói inkább cirkuszra és színházra hasonlítanak, mégis úgy érzi, a miniszterelnök örül a komoly kérdéseknek. Legutóbb 2008-ban beszéltek hosszabban, akkor Orbán off the record elmondta neki, hogyha nyernek, ki kell rúgni 12 ezer embert az állami hivatalokból” –  olvasható a telexes videóinterjú leírásában.

 

 

Nick Thorpe azonban nemcsak a BBC-nek megbízható munkatársa, hanem a Soros-hálózatnak is.

Jeney Orsolya, a Soros-féle Amnesty International korábbi igazgatója arról beszélt egy Skype-interjúban, miként próbálják rávenni a külföldi sajtót, hogy a jogvédő szervezetek szája íze szerint írjanak bizonyos témákról. – Ha a külföldi média képviselői érkeznek Magyarországra, akkor kvázi VIP-személyekként kezeljük őket, különleges bánásmódot kapnak. Alapvető dolog például, hogy elmegyünk velük villásreggelizni, de ha kiadunk egy jelentést, akkor is megetetjük őket. Nagyobb valószínűséggel írják meg ezeket a dolgokat, ha van egy ilyen kommunikációs csomag – fogalmazott.

Az egykori igazgató beszélt Nick Thorpe-pal, a BBC közép-európai tudósítójával folytatott együttműködéséről is. – Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged – idézte fel.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője a Facebook-oldalán osztotta meg Jeney föntebb idézett értékelését Nick Thorpe-ról.

Az elemzőintézet főigazgatója azt írta Jeneyt idézve: „Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged – ezt mondta az Amnesty International, a nyílt társadalom hálózatának egyik vezetője a moralizáló »sztárfirkászról«. Ennyit a függetlenobjektívekről.” Szánthó Miklós megjegyezte:  Nick Thorpe újságíró brit újságíró szerint „kicsit Rákosi Mátyás-jellegű" a hangulat Magyarországon. Valóban. A baloldalon. 

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője a Bennfentesnek úgy fogalmazott, Nick Thorpe hitelességét mélyen aláássa az a tény, hogy a sajtóban csak dollármédia néven emlegetett ügy egyik főszereplője. 

Az elemző a Rákosi-korszakkal történő összehasonlítás mellett sem ment el szó nélkül: „A Rákosi-korszakot érintő mondatok sok magyar számára rendkívül felháborítóak, hiszen amellett, hogy egy egész nemzet szenvedett a kommunisták erőszakos elnyomásától, rengeteg családban él azoknak a rokonoknak az emléke, akiket a kommunista erőszakszervezetek (mások mellett az ÁVO) kínoztak vagy öltek meg, ráadásul sok túlélő még velünk van.”

Borítókép: Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője (Fotó: Alapjogokért Központ)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.