Tíz év után lepleződhet le a fővárosi baloldal egyik rejtélyes bűnügye

Újra nyomoz a sajtóban Demszky Gábor egykori főtanácsadójával, Mesterházy Ernővel összefüggésbe hozott, Balin található luxusvillapark ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – tudta meg a Magyar Nemzet. Az egykori SZDSZ-es, a BKV-botrányban is érintett háttéremberről a Privát Kopó bűnügyi magazin írta meg évekkel ezelőtt, hogy öt luxusvillából álló pihenőkomplexum köthető hozzá Bali szigetén, amire a hatóság is felfigyelt. Az újraindított eljárást korábban már kétszer felfüggesztették, mert a magyar ügyészek jogsegélykérelemmel fordultak az indonéz szervekhez, amelyektől bizonyító erejű információkat kértek.

Pámer Dávid
2023. 01. 02. 10:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem adta fel a hatóság, hogy kiderítse, valójában kinek vagy kiknek a tulajdonát képezi és milyen pénzekből vásárolták meg azt a Balin található luxusvillaparkot, amelynek ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága lassan tíz éve, 2013. március 12-én rendelt el költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást.

A Privát Kopó bűnügyi magazin 2014 novemberében írta meg, hogy 

a Seminyak üdülőparadicsomban található villapark többek között Demszky Gábor egykori főtanácsadójához, Mesterházy Ernőhöz köthető. 

A villák egyenként 3-4 szobásak, mindegyikhez úszómedence tartozik. A villapark része egy úgynevezett kiszolgáló főépület, amelyben étterem és bár üzemel, valamint egy szórakoztatóház, billiárdasztalokkal és moziszobával. 

A nyomozás során a NAV több fontos tanút is kihallgatott, de az adóhatóság munkatársait a nyomozás elején az is érdekelte, hogy azokat a fotókat, amelyeket az ingatlanokról a Privát Kopó közzétett, ki készítette. Úgy tudjuk, egy olyan bizalmi személyről van szó, aki feltáró, minden részletre kiterjedő tanúvallomást tett több éve a nyomozóknak.

Az ügyet három évvel a vizsgálódás elrendelése után a Legfőbb Ügyészség elvette a NAV-tól, és a mentelmi joggal védett személyekkel szemben is eljáró Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) bízta meg a nyomozással. A felettes ügyészség semmivel nem indokolta a döntését, igaz, ezt nem is kell megtennie, ráadásul a Legfőbb Ügyészség bármikor határozhat úgy, hogy a KNYF-fel nyomoztat, nem csak akkor, ha politikushoz vezetnek a szálak. 

Az eljárást 2018 februárjában felfüggesztették, mivel az ügy magyarországi szálát már akkor befejezték, és már csak az indonéz szervektől várt bizonyító erejű adatokat a magyar ügyészség. 

A nyomozást 2020 szeptemberben indították újra, a KNYF ugyanakkor fél évvel később az eljárást jogsegélykérelem miatt ismét felfüggesztette.

A főügyészség lapunknak küldött tájékoztatása szerint a nyomozást azóta újra megindították, azaz, ebből arra lehet következtetni, hogy a kért dokumentumokat az ügyészség beszerezte. A KNYF közölte azt is, hogy eddig még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Érdemes felidézni, hogy Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester személyes bizalmasát, 2004-től 2010-ig politikai főtanácsadóját a Hagyó-ügy másodrendű vádlottjaként folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolta korábban a KNYF, azonban bizonyítottság hiányában, jogerősen felmentette őt a bíróság. Az ügy fővádlottjának, Hagyó Miklósnak sem kellett börtönbe vonulnia, mivel a volt főpolgármester-helyettes megúszta egy felfüggesztettel.

Borítókép: Fotók a Balin található Mesterházy-vagyonról (Fotó: Booked.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.