Válságüzemmódban a Momentum

Az ellenzéken belüli pozícióikat próbálják visszaszerezni a következő két évben – hirdette meg a Momentum elnöke évzáró posztjában. Gelencsér Ferenc immár maga is elismerte, hogy ebben a harcban Donáth Anna vezeti majd a pártot.

2023. 01. 03. 6:10
Gelencsér Ferenc (Fotó: Teknős Miklós)
20220713 Budapest A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak a fővárosban. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közösségben erősek, egyenként gyengék vagyunk – ezzel az átfogalmazott Wass Albert-idézettel (amelyet Orbán Viktor miniszterelnök is többször használt beszédeiben, eredetiben így hangzik: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”) búcsúztatta az óévet Fekete-Győr András. A Momentum egykori miniszterelnök-jelöltje, jelenleg parlamenti képviselője úgy értékelte 2022-t, hogy ez volt „fennállásuk legembertpróbálóbb éve”. A politikus azt ígérte, hogy ennek ellenére „Nyíregyházától Komlón át Londonig és vissza” közösséget építenek. – Szabadságszeretők, szolidárisak, haladó szellemű magyarok. Ezek vagyunk mi, momentumosok – jellemezte pártja tagságát Fekete-Győr András.

A párt központi oldalán ezzel egy időben az aktuális pártelnök, Gelencsér Ferenc Facebook-bejegyzését osztották meg, amelyben a pártvezető immár maga is elismerte, a Momentum vezetőjeként nem őt, hanem a párt euró­pai parlamenti képviselőjét, Donáth Annát kell érteni.

– Hiszen ő az, aki őszintén beszél az országunk előtt álló kihívásokról, aki szembenéz az ellenzéki politika kudarcaival – indokolták meg Gelencsér Ferenc háttérbe vonulását.

A posztban egyébként azt is elismerik, hogy a Momentum idén és jövőre az ellenzéken belüli pozícióit igyekszik majd elsősorban megtartani. – A következő két évben fog ugyanis eldőlni, hogy ki vezetheti az ellenzéket. Mi azt mondjuk, hogy a tét nem kisebb, minthogy Magyarországon le tudjuk-e váltani a válságokat okozó hazugságok korszakát, és végre kezdetét veheti-e a kor, amiben az igazság kimondása lesz az alapvető – olvasható a bejegyzésben.

– A Momentum az elmúlt harminc év leváltásáért jött létre, ebből nem adhatunk lejjebb. Azért érdemes politikával foglalkozni, hogy megmutassuk, lehet máshogy, lehet jobban – üzentek Gyurcsány Ferencéknek a pártelnök az óév zárásaként.

Ahogyan arról már lapunk is beszámolt, a Demokratikus Koalíció tavaly teljesen ledarálta Gelencsérék pártját. Hiába jutott 2022-ben első alkalommal a magyar parlamentbe az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezésével éppen hat évvel ezelőtt ismertté vált ellenzéki párt, ezt a helyzeti előnyt nem tudták kihasználni. Először 11 fős frakciójukat csökkentették egy fővel, ugyanis Hadházy Ákos megválasztott országgyűlési képviselőt még a parlament alakuló ülése előtt egy sajtótájékoztatón kirúgták képviselőcsoportjukból.

Nyáron Bősz Anett (DK) főpolgármester-helyettesi kinevezésének megtagadásával próbáltak sakkot adni Gyurcsányéknak. Átmenetileg ezzel sikert értek el, a DK nem indított külön jelölteket azokban az önkormányzati egyéni választókerületekben, ahol korábbi momentumos politikusok helyei ürültek meg amiatt, mert a parlamentbe jutottak. Az időközi választásokon viszont nem szerepeltek fényesen a jelöltjeik, Orosz Anna, Gelencsér Ferenc és Tóth Endre országgyűlési képviselők egykori önkormányzati körzeteit mind visszahódította a Fidesz–KDNP.

A DK ezután a XI. kerületben demonstrálta a Momentumnak, hogy csak másodhegedűsként számít rájuk. László Imre (DK) polgármester bejelentette újraindulását, kabinetfőnöknek pedig a DK-s Molnár Gyulát is maga mellé vette. A Momentum tiltakozott, de a válaszcsapás részükről ezidáig elmaradt, egyelőre csak kommunikációban próbálnak meg Gyurcsányék fölé nőni.

Borítókép: Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.