Kétségbeesetten várják Donáth visszatérését a Momentumban

Az ünnepek előtt pár nappal szokatlanul személyes hangvételű, intenzív Facebook-kampányba kezdett a jelenleg szülési szabadságon lévő Donáth Anna, miután alig egy hónap alatt öt momentumos politikus is átlépett a DK-ba. Információink szerint a Momentumban kéztördelve várják Donáth jövő nyáron esedékes visszatérését, ugyanakkor sokakat aggodalommal tölt el, hogy addigra visszavonhatatlanul Gyurcsányék martalékává válik, vagy egyszerűen csak eljelentéktelenedik a párt.

Bákonyi Ádám
2022. 12. 23. 5:50
Anna Julia DONATH in the EP in Strasbourg Fotó: Genevieve ENGEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legyünk közvetlen kapcsolatban! – címmel kezdett december 19-én, azaz pár nappal az ünnepek előtt intenzív Facebook-kampányba Donáth Anna. A Momentum jelenleg szülési szabadságon lévő politikusa, EP-képviselője meglehetősen szokatlan, személyes hangvételű hirdetésében azt kéri: csatlakozzanak a hírleveléhez, hogy e-mailben oszthassa meg gondolatait Magyarországról és az EU-ról. „Nem volt könnyű eljutnom hozzád, és tartok tőle, hogy ha most továbbmész, talán sosem találkozunk újra. Pedig fontos dolgokról szeretnék neked beszélni” – áll a hirdetésében. 

Ismert: Donáth Anna októberben jelentette be, hogy gyermeket vár, ezért nem indul a Momentum elnöki székéért, és átmenetileg visszavonul az aktív politizálástól is. 

De fontos tudnotok, mindannyiótoknak, akik válaszokra vártok, akik reménykedtek, és azoknak is, akik már a reményt is elveszítették: visszatérek a politikába, mert fontos feladatunk van

– tette hozzá. 

A Momentum belső ügyeire rálátó forrásaink lapunknak egyértelműen azzal magyarázták Donáth enyhén szólva sem kampányidőszakban kezdett akcióját, hogy alig egy hónap alatt öt momentumos politikus távozott a pártból, hogy aztán átlépjen a DK-ba vagy csatlakozzon a Gyurcsány-párt helyi frakciójához. 

Közéjük tartozik Déri Tibor újpesti polgármester, Bodrozsán Alexandra kecskeméti önkormányzati képviselő, Buzinkay György korábbi elnökségi tag, Juhász Béla sződligeti polgármester, illetve Székely Dániel Bács-Kiskun megyei önkormányzati képviselő. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az Országgyűlés még szeptemberben négy momentumos parlamenti képviselő, Fekete-Győr András, Orosz Anna, Hajnal Miklós és Tóth Endre mentelmi jogát is felfüggesztette, akiknek politikai pályafutása ezzel kétségessé vált. Történt mindez azóta, hogy a Momentumot a teljesen színtelen-szagtalan, dilettantizmusával saját magát és a pártját is többször kellemetlen helyzetbe hozó Gelencsér Ferenc vezeti. 

Forrásaink elmondása szerint a Momentumban éppen ezért kéztördelve, már-már messianisztikus várakozással tekintenek Donáth jövő nyáron esedékes visszatérésére. 

– Anna maradt az egyetlen karakteres, mondanivalóval, nem utolsósorban pedig viszonylag komoly nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező politikus a pártban, aki megállíthatja a lejtmenetet – fogalmazott egyikük. Forrásaink egybehangzó állítása szerint ugyanakkor 

a pártban sokakat aggodalommal tölt el, hogy Donáth visszatéréséig visszavonhatatlanul Gyurcsányék martalékává válik, vagy egyszerűen csak eljelentéktelenedik a Momentum.  

Mindezt igazolni látszik Gréczy Zsolt közelmúltban tett, fölényes hangvételű Facebook-bejegyzése. „A Demokratikus Koalíciót korábban az a »vád« érte, hogy csak az MSZP-ből képes igazolni, erősödni. Az utóbbi hetek és napok erre is rácáfoltak: a DK ma már minden ellenzéki párt tagjai számára vonzó alternatíva lehet. Azon pártok tagjainak is, amelyek valaha azért alakultak, hogy mi ne is létezzünk. Ma olyanok keresnek minket, jelentkeznek Gyurcsány Ferencnél, akik ezt pár éve elképzelni sem tudták önmagukról. Elfogadtuk a Donáth-doktrínát, miszerint egy nagy párt kell a Fideszen kívül. Ez a Demokratikus Koalíció lesz” – írta a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.