Az LMP összevissza beszél a debreceni akkumulátorgyárról

A zöldpárt hétfőtől aláírásgyűjtésbe kezdett a fővárosban, hogy népszavazással akadályozza meg a debreceni beruházást.

Magyar Nemzet
Forrás: Hír TV2023. 02. 13. 16:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább hergel az debreceni akkumulátorgyár ellen az LMP, a párt hétfőtől aláírásgyűjtésbe kezdett a fővárosban, hogy népszavazással akadályozza meg a beruházást. A Hír TV beszámolója szerint 

a zöldpárt frakcióvezető helyettese ugyanakkor elismerte: szükség van az elektromos autók térnyerésére. Kanász-Nagy Máté ugyanis egészen biztos abban, hogy a zöldátállás egyik lábazata az elektromosítás.

Mint mondta, természetesen az elektromos autókhoz kell akkumulátor, viszont az akkumulátorokat árammal kell föltölteni, és az áramtermelés produkálása rendkívül sok környezetkárosítással jár, rendkívül sok függőségi helyzetet teremt, most viszont az energiaválság időszakát éljük. Nem abban kéne gondolkozni, hogyan tudunk több energiát fölhasználni, ha elektromos autókra állunk, akkor több áramra van szükség – fogalmazott. 

Szintén érdekes, hogy miközben a párt az elektromos autókat ellátó akkumulátorgyár ellen kampányol, Schmuck Erzsébet bevallotta, a belső égésű motorokat ezzel egy időben korlátoznák. 

Én azt gondolom, hogy természetesen arra felé kell menni, hogy minél kevesebb robbanómotoros autó közlekedjen. Erre az Európai Uniónak vannak direktívái is, de azért szeretném azt hangsúlyozni, hogy az igazi megoldás az, hogyha kevesebb mobilitás lesz, hogyha kevesebbet autózunk

– magyarázta a társelnök, aki társaival együtt egyébként nemcsak a környezetszennyezést, hanem azt is kifogásolja, hogy veszélybe kerül Debrecen vízbázisa, miközben a gyártáshoz nagyrészt szürkevizet, vagyis tisztított szennyvizet használnak.

Közben a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal közleményben jelezte: minden eddiginél szigorúbb feltételekkel adták ki a környezethasználati engedélyt az akkumulátorgyár építéséhez. Hangsúlyozták: a környezeti elemek, így például a talaj, a levegő, a természet, a víz védelme, valamint a zajvédelem érdekében számos kötelezettséget írt elő a beruházó számára a kormányhivatal. Emellett a meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását és gyakoribb ellenőrzéseket írtak elő.

Borítókép: Kanász-Nagy Máté és Schmuck Erzsébet a Nyugati pályaudvarnál (Forrás: LMP/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.