Baranyi óbudai momentumosnak adott bizalmi állást

Álláshalmozó óbudai politikus a ferencvárosi vagyonkezelő cég szakmai titkára, ami ugyan nem tiltott, de nem is bevett szokás. A helyi Fidesz szerint a momentumos Derda Ádám ügye is azt mutatja, hogy bő egy évvel az önkormányzati választások előtt Baranyi Krisztina baloldali polgármester pozícióosztogatással akarja megszerezni a pártok támogatását.

2023. 02. 17. 11:59
null
20220822 Budapest A Ferencvárosi Önkormányzat rendkívüli ülése. fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Baranyi Krisztina polgármester Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes összefonódásra derült fény néhány napja egy ferencvárosi bizottsági ülésen. A ferencvárosi vagyonkezelő cég vezérigazgatójának szakmai titkára, Derda Ádám Óbudán a 12. választókerületben önkormányzati képviselő is egyben. 

Derda Ádám Óbudán önkormányzati képviselő. Fotó: Facebook

Az egri születésű momentumos az óbudai önkormányzatnál átláthatósági tanácsnoki megbízást kapott, továbbá a szociális és lakásgazdálkodási, valamint a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság tagja is egyben. 

A baloldali politikus felbukkanása azért is érdekes Ferencvárosban, mert Baranyi Krisztina polgármester a 2019-es önkormányzati választás óta nem ápol felhőtlen viszonyt a a Momentummal. Emlékezetes, hogy a kerületben a beígért alpolgármesteri széket nem a Momentum, hanem a kutyapártos Döme Zsuzsanna kapta meg. 

Gyurákovics Andrea, a ferencvárosi Fidesz frakcióvezetője lapunknak elmondta: egyelőre nem tudják, hogy az óbudai politikus mióta dolgozik és mennyiért az önkormányzati cégnél. 

– Felmerül a kérdés, ha valaki egyéni képviselő és mellette számos tisztség viselője, hogyan tud mindkét helyen maximálisan helytállni. Ülések, fogadóórák, körzetbejárások. Ezeket hogyan tudja összeegyeztetni? – vetette fel a fideszes képviselő, aki szerint az eset azt mutatja, hogy Baranyi a támogatottságért cserébe pozíciókat kezdett el osztogatni. Mint megírtuk: a jövőre esedékes önkormányzati választáson nem lesz könnyű dolga a regnáló polgármesternek, ugyanis alig van olyan baloldali párt, amelynek nem volt vitás ügye a polgármesterrel. 

Baranyi Krisztina csak az alpolgármestereket adó kis pártokra számíthat, mint az LMP vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A csütörtöki testületi ülésen a Fidesz–KDNP-frakció rákérdezett a példátlan álláshalmozásra a polgármesternél, de Baranyi kikerülte a válaszadást.

A polgármesterre a Demokratikus Koalíció is megorrolt. Korábban ugyanis a baloldali többség Kálmán Olga DK-s országgyűlési képviselő férjét, Hoffmann Györgyöt jelölte a ferencvárosi médiacég élére, de a polgármester vétóval élt, ami hadüzenetnek számított a DK felé.  

– Baranyi még a kampányban azt ígérte, hogy az önkormányzat nem lesz pártok kifizetőhelye, de most úgy tűnik, egyre több olyan eset derül ki, ami igenis ezt mutatja – jegyezte meg Gyurákovics Andrea. Tavaly áprilistól ugyanis a korábban  bitcoinbányászati botrányba keveredett Borka-Szász Tamás volt erzsébetvárosi képviselő is az önkormányzat egyik cégénél kötött ki, pénzügyi vezetőként dolgozik a köztisztasági feladatokat ellátó cégnél.  

Kerestük az ügyben a IX. kerületi önkormányzatot, de egyelőre nem kaptunk tőlük választ. 

Borítókép: Baranyi Krisztina (Fotó: Mirkó István) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.