Három elkövetőt tartóztattak le a Budapesten embervadászatot tartó szélsőbaloldaliak közül

Három fő letartóztatását rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) annak az antifasiszta csoportnak a tagjai közül, akik a múlt hétvégén brutális módon bántalmaztak több járókelőt is Budapesten – tudta meg a Magyar Nemzet. Egy személy bűnügyi felügyeletbe került. A rendőrség hajtóvadászatot indított az antifás támadók után, több embert elfogtak, de a nyomozás tovább zajlik, hiszen a támadásokban négynél jóval több elkövető vett részt.

Munkatársunktól
2023. 02. 14. 17:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc napra nem jogerősen letartóztatta a bíróság annak az antifasiszta csoportnak a három tagját, akik szabályos embervadászatot folytattak február 9-e és 11-e között – tájékoztatta portálunkat a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.  Egy személy esetében bűnügyi felügyeletet rendeltek el. A rendőrség közösség tagja elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Az antifakülönítmény legalább 15 főből állt, közülük egyelőre négy személyt számoltattak el, a többiek felkutatása jelenleg is zajlik. 

Ismert, Budapesten a múlt hétvégén négy helyszínen zömmel külföldi és magyar antifasiszta aktivisták kegyetlen módon, csoportosan, orvul támadva viperákkal, vascsövekkel, ólombélésű kesztyűkkel, speciálisan átalakított kalapácsokkal félholtra vertek a nyílt utcán embereket, akiket előbb hátulról leütöttek, majd a földre került védtelen áldozatot véresre verték és rugdosták, végül könnygázzal lefújták.  Valamennyiüknek az volt a „bűne”, hogy terepmintás ruhában, fekete bakancsban és dzsekiben volt, ám az első adatok szerint egyikük sem a február 11-ei kitörés napi szélsőjobboldali megemlékezésre igyekezett. 

A banda módszere az volt, hogy néhányan szorosabban, a többiek kicsit távolabbról követték a későbbi áldozatokat tömegközlekedéssel és gyalog is. 

Előfordult, hogy 11 fő követte az áldozatot, de a támadást csak nyolcan hajtották végre. 

A csoport nyolc tagja elsőként február 9-én 11 óra 25 perckor az V. kerületben, a Fővám téren három lengyel turistát rohant le.  Viperákkal hátulról leütötték a főváros nevezetességeivel ismerkedőket, a földön tovább ütötték, rúgták őket. A mindössze egyperces támadásban két lengyel súlyos, nyolc napon túl gyógyuló töréses sérüléseket szenvedett, harmadik társuk megúszta végtagzúzódásokkal, és felrepedt a fejbőre.

Másnap szintén nyolcfős banda támadt rá Gazdagréten egy dohányboltba tartó, negyvenéves trafikosra. 

Hátulról leütötték, majd viperákkal ütötték a fejét, rugdosták a földön fekvő, mit sem értő áldozatot, majd gázspray-vel lefújták. Ettől az áldozattól sem pénzt akartak, látszott, hogy azt sem bánnák, ha áldozatuk belehalna a verésbe. 

A trafikosnak is az volt a „bűne”, hogy katonai jellegű ruházatban tartott a munkahelyére.

Ugyanezen a napon a belvárosi Bank utcában koncertről hazafelé tartó magyar házaspárt támadott meg öt bandatag. A férj súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Néhány óra múlva, már február 11-én hajnalban egy német házaspárt az I. kerületi Mikó utcában támadott meg hat bandatag, ők is egy koncertről tartottak hazafelé.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) már az első támadás után 24 fős külön nyomozócsoportot állított össze, amelynek létszáma 45 főre bővült. A nyomozók szerint a sértetteket kizárólag a ruházatuk köti össze, olyan ruhadarabokat viseltek, amiket bárki hordhat, fekete bakancs vagy katonai, terepmintájú ruha, amik azt sugallhatták a támadóknak, hogy esetleg szélsőjobboldali emberek, akik a kitörés napjára érkeztek Budapestre.  A rendőrök a támadók közül már szombaton a ruházatuk alapján felismertek néhányat, akiket aztán követni kezdtek a nyomozók, és végül a belvárosban, egy taxiban fogták el őket: egy német férfit, egy német nőt és egy olasz nőt. Műanyag borítású kalapács, ólommal bélelt gumikesztyű, vipera, gázspray volt náluk. Később elfogtak egy magyar nőt is a lakásán, aki az eddigi adatok szerint részt vett a támadásokban. A magyar nőt a gazdagréti és a Fővám téri támadásban való részvétellel gyanúsítják, amiben az olasz nő is részt vett. A német nő az előkészületekben vett részt, a következő támadásokra készült fel. A német férfinak a Bank utcai támadásban volt szerepe.

 Borítókép: Képernyőfelvétel az incidensről (Forrás: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.