Magyarország megtette a felajánlását a törökországi földrengés mentési munkálatainak segítése érdekében

A mentőcsapatok készen állnak arra, hogy ha kell, bármikor elinduljanak Törökországba.

Magyar Nemzet
2023. 02. 06. 11:16
null
Adana, 2023. február 6. Összeomlott lakóház romjaiból kiemelt sebesültet visznek hordágyon a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án, miután hajnalban több erõs földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. A tíz törökországi tartományt érintõ földmozgásoknak legkevesebb 284 a halottjuk és 2323 a sérültjük, a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erõsséget, a legerõsebb pedig 6,6-os erõsségû volt. MTI/AP/IHA/Elif Aysenur Bay Fotó: Elif Aysenur Bay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország a kutatásban és a mentésben komoly tapasztalatokat szerzett egységet ajánlott fel Törökország számára

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a törökországi földrengés kapcsán. Mint mondta, az 50 fős egység indulásra kész.

– Készen állunk arra, hogy elinduljunk Törökországba – hangsúlyozta lapunknak a miskolci Spider Mentőcsapat egyik tagja, Szabó Ádám. Kiemelte, hogy mivel a katasztrófavédelemhez tartoznak, amíg ők nem jeleznek, a csapat nem indul el. 

A Spider Mentőcsapat tagjai önkéntesek, mentési és felderítési tevékenységüket karitatív módon, saját kutyáikkal, felszereléseikkel végzik. Az előkészületekkel kapcsolatban a mentőcsapat tagja lapunknak elmondta, hogy egy ilyen munka nagy előkészületet nem igényel, ugyanis fel vannak arra készülve, hogy bármikor útra készen legyenek, az itt dolgozó emberek is így élik az életüket. Lapunk megkeresésére a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is elmondta, hogy készenlétben várják a döntést, amennyiben el kell indulniuk Törökországba.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfő reggel megkezdődött a háromnapos stratégiai kormányülés a sopronbánfalvi kolostorban, az első téma a hajnali törökországi földrengés volt. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a kormányülés elején áttekintették, hogy Magyarország milyen segítséget tud nyújtani a földrengés sújtotta Törökországnak. E célból a kormány haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a török hatóságokkal. Novák Katalin köztársasági elnök egy, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan részére küldött levelében biztosította együttérzéséről a törökországi földrengés áldozatainak családjait. A tájékoztatás szerint a török népnek is kifejezte együttérzését az államfő. Az MTI a Sándor-palota tájékoztatása alapján azt is közölte, hogy Magyarország azonnali segítséget ajánlott fel a mentési munkálatokhoz.

Mint megírtuk, több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A helyi hatóságok szerint a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések alapján eléri a százat.

 

Borítókép: törökországi földrengés (Fotó: MTI/AP/IHA/Elif Aysenur Bay)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.