Novák Katalin: Magyarországra és a magyar emberekre lehet számítani

– Büszkék lehetünk, hogy a magyarok ott voltak az első pillanattól és vállvetve küzdöttek azért, hogy életeket mentsenek – mondta Novák Katalin köztársasági elnök, miután a Sándor-palotában fogadta a törökországi földrengés mentési munkálataiban részt vevő magyarokat. Az államfő hangsúlyozta, hogy tiszta szívéből hálát mondott minden magyar ember nevében azoknak, akik segítettek.

2023. 02. 14. 16:41
null
Novák Katalin köztársasági elnök fogadja a törökországi földrengést követő mentési munkálatokban résztvevő mentős csapatokat a Sándor-palotában. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Éppen egy hete hallottuk a tragikus híreket. Mikor egy héttel ezelőtt először hallottunk a szörnyű földrengésről, először nem gondoltuk, hogy ennyi áldozatot fog szedni a földrengés, és még most sem tudjuk pontosan, hogy hányan vannak, akik életüket vesztették ebben a szerencsétlenségben, és még azt sem tudjuk, hogy hányan vannak olyanok, akiknek teljesen újra kell gondolniuk az életét – fogalmazott Novák Katalin köztársasági elnök, miután a Sándor-palotában fogadták a törökországi földrengés mentési munkálataiban részt vevő magyar mentőalakulatok tagjait.

Novák Katalin köztársasági elnök fogadja a törökországi földrengést követő mentési munkálatokban részt vevő mentőcsapatokat a Sándor-palotában. Fotó: Mirkó István

Az államfő hozzátette: amikor Törökország a nemzetközi közösség segítségét kérte, Magyarország az elsők között jelentkezett. – Mi, magyarok azt mondtuk, hogy tudunk és akarunk is segíteni. Ez elsősorban a mentőcsapatoknak köszönhető – rögzítette Novák Katalin, majd hangsúlyozta: jó kimondani, hogy Magyarországra és a magyar emberekre lehet számítani, amikor baj van.

– Nem elég, hogy szomszédunkban háború dúl és mi, magyarok lassan egy éve segítünk az Ukrajnából menedéket keresőknek, most itt van ez a szörnyű földrengés, valamint annak következményei is – hangoztatta a köztársasági elnök. 

 

– Ezért büszkék lehetünk, hogy a magyarok ott voltak és vállvetve küzdöttek azért, hogy életeket mentsenek 

 

– tette hozzá.

Fotó: Mirkó István

Novák Katalin jelezte, hogy férjével három gyermeket nevelnek, ezért az elmúlt egy héten sokszor belegondolt abba, milyen lenne, ha valamelyik gyermekük élete függne azon, hogy megtalálják-e időben, és van-e olyan, aki a saját életét kockáztatva bemegy a romok közé, kimenteni a gyermekeiket. – Sok olyan édesapa és édesanya aggódik még most is az életekért, akik a magyar mentőegységeknek köszönhetik, hogy visszakapták gyermeküket – fogalmazott a köztársasági elnök. Jelezte: a magyarok az első perctől ott voltak, miközben értük szintén aggódtak a családtagjaik.

 

– Nem tudok mást tenni, mint tiszta szívemből hálát mondani minden magyar ember nevében. A szörnyűségek, a tragédia közepette jó megélni azokat a pillanatokat, amikor minden magyar szíve együtt dobban, és ilyenkor nem a megosztottság kerül előtérbe, hanem mindannyian együtt imádkozunk a magyar mentőcsapatok tagjaiért 

 

– jegyezte meg az államfő. Kiemelte: azok a családtagok, akiknek a hozzátartozóit a magyarok megmentették, bizonyára örökké személyesen is hálásak lesznek.

– Talán ez az alkalom méltó arra, hogy a magyar közösség nevében kifejezzem a köszönetünket és a hálánkat – fogalmazott Novák Katalin a hazatérő hősöknek. A köztársasági elnök megjegyezte, hogy amikor hallgatta a híreket, arra gondolt, hogy milyen nehéz lehet elhagyni Törökországot, miközben a mentőegységek tudják, hogy még mindig vannak olyanok, akiknek segítségre van szüksége. 

 

Végül kiemelte, hogy azért is kértem meg a török nagykövet asszonyt, hogy vegyen részt az eseményen, mert szerinte az a legszebb szimbólum, ha a két ország képviselője és két édesanya együtt fejezik ki a köszönetüket.

 

Gülsen Karanis, Törökország budapesti nagykövete elmondta, hogy február 6-a mostantól egy nagyon fontos nap lesz a magyar–török barátság történetében, majd köszönetet mondott a segítségnyújtásért. Továbbá jelezte, hogy a magyar mentőegységek harmincöt életet mentettek meg Törökországban, akik családjai számára visszaadták a reményt. – Magyarország ismét megmutatta, hogy lehet rájuk számítani. Hazám és a török nép nevében szeretnék köszönetet mondani mindannyiuknak – tette hozzá.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Gülsen Karanis török nagykövet (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.