Orbán Viktor: Rezsicsökkentés nélkül szociális katasztrófa lenne

A miniszterelnök kijelentette: nem vezetik ki az ársapkákat, ameddig nem csökken az infláció.

2023. 02. 27. 19:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban 25,7 százalékkal nőttek az árak az előző évihez képest – kezdte Orbán Viktor kormányfőhöz intézett azonnali kérdését Harangozó Tamás (MSZP). Úgy vélekedett, a rezsicsökkentés átalakításával a háztartási energia nagymértékben drágult, de beszélt az élelmiszerárak emelkedéséről is. Azt kérdezte, hogy a miniszterelnök lát-e esélyt érdemi előrelépésre. Az ársapkákat fenn kell tartani és ki kell terjeszteni más termékekre is, de az áfáról és a kiskereskedelmi adóról mondjon le az állam – szólított fel.

Orbán Viktor miniszterelnök viszonválaszában elmondta, hogy a rezsicsökkentés nélkül a családok millió feletti számban tönkrementek volna. Kiemelte: Magyarország szociális katasztrófával nézne szembe a rezsicsökkentés fenntartása nélkül, és a középosztály felé elmozduló családok visszazuhannának a szegénység felé.

Hangsúlyozta: az ársapkák kivezetésére nem kerülhet addig sor, ameddig az infláció nem kezd el csökkenni.

Kitért arra is, hogy az áfacsökkentést azért nem támogatja, mert az így keletkező megtakarítás a kereskedőkhöz kerülne.

Harangozó Tamás erre úgy reagált, hogy a kormány megszüntette a tavaly nyárig fenntartott rezsicsökkentést. Kijelentette: a kormány megváltoztatta a rezsicsökkentés szabályait, ezért az emberek 88 százalékkal többet fizetnek a gázért. Hozzászólását azzal zárta, hogy a hatósági áras termékeknél arra kérik a kormányt: mondjon le az áfáról. 

Orbán Viktor erre azt felelte, hogy a háztartások 67 százaléka a villany, 78 százaléka a gáz esetében rezsicsökkentett árat fizet. Hangsúlyozta, ez így van jól.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.