Újabb vármegyében azonosították a madárinfluenzát

A madárinfluenza ezúttal egy szanki telepen jelent meg. Az állategészségügyi hatóság kijelölte a védő- és megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődött az érintett lúdállomány megsemmisítése is.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 14. 17:23
null
Hongkong, 2016. június 7. Az egészségügyi hatóságok védõöltözetet viselõ munkatársai szárnyasokat semmisítenek meg egy hongkongi piacon a madárinfluenza H7N9 vírusa miatt 2016. június 7-én. A fertõzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében elrendelték a piacon lévõ, mind a 4500, hazai és importból származó szárnyas megsemmisítését. (MTI/EPA/Jerome Favre) Fotó: JEROME FAVRE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint hetekkel a körzetek feloldása után a Bács-Kiskun vármegyei Szankon található, 500 tömőludat tartó telepen a megemelkedett elhullás keltett gyanút. A Nébih laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az állomány felszámolását, továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

A Nébih kiemelte, hogy a vírus továbbra is jelen van az országban, így a járványvédelmi előírások betartása elengedhetetlen.

A madárinfluenza-kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih aloldalán lehet tájékozódni.

Ahogy a Magyar Nemzet korábban megírta, az Európai Unióban baromfitartó telepeken és vadmadarakban egyaránt kimutatták a madárinfluenza H5N1, míg néhány vadmadárnál a vírus H5N5 altípusát. Nemcsak Európában, az Egyesült Államokban is több millió szárnyast öltek meg azért, hogy így vegyék elejét a még nagyobb bajnak.

Hogyan terjed a madárinfluenza? 

A vírust elsősorban a vadon élő madarak terjesztik. Ezek az állatok gyakran tünetek nélkül hordozzák a kórokozót, ami a fertőzött madár ürülékével vagy orrváladékával terjed. A vírus csekély kockázatot jelent az emberi egészségre, mivel a megbetegedések rendkívül ritkák. Ráadásul a vírusok elpusztulnak, ha a baromfit magasabb hőfokon megfelelő időn át főzik, sütik. 

Borítókép: Az egészségügyi hatóságok védőöltözetet viselő munkatársai szárnyasokat semmisítenek meg egy hongkongi piacon a madárinfluenza H7N9 vírusa miatt 2016. június 7-én (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.