időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség tiltakozik a YouTube cenzúrája ellen

Magyar Nemzet
2023.03.25. 09:40 2023.03.25. 14:41
A Magyar Nemzeti Médiaszövetség tiltakozik a YouTube cenzúrája ellen

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség arra biztatja a Pesti Srácok kiadóját, hogy minden jogorvoslati lehetőséget vegyen igénybe a globális cenzúra ellen, és mutassa meg a világnak, hogy a platformszolgáltatók tevékenysége igen, de önkénye nem lehet határtalan.

– A Magyar Nemzeti Médiaszövetség elkeserítőnek és felháborítónak tartja a Google eljárását, amellyel érdemi indoklás nélkül ismét törölte a Pesti Srácok YouTube-csatornáját

Szövetségünk szerint elfogadhatatlan, hogy egy médiatartalmak közvetítésére létrehozott platformszolgáltató saját szerződési feltételeit megszegve érdemi magyarázat nélkül távolítson el egy Magyarországon nyilvántartásba vett, a magyar jogszabályoknak mindenben megfelelően működő, a magyar jogszabályokat nem sértő tartalmat közzétevő médiaszolgáltató csatornáját.

– Támogatásunkról biztosítjuk a szerkesztőséget, és arra biztatjuk a Pesti Srácok kiadóját, hogy minden jogorvoslati lehetőséget vegyen igénybe a globális cenzúra ellen, és mutassa meg a világnak, hogy a platformszolgáltatók tevékenysége igen, de önkénye nem lehet határtalan” – írta weboldalán a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

 

Miért nem küldtek konkrét indoklást?

Mint kifejtették, a MNMSZ tisztában van azzal, hogy a globális közösségi médiaszolgáltatók mára megkerülhetetlenné váltak a véleménynyilvánítás, a kapcsolattartás és az üzleti élet területén. Aggályosnak tartják ugyanakkor, hogy a felhasználók személyes adatainak elemzésére alapított, célzott hirdetésekből horribilis bevételre szert tevő szolgáltatók titkolt és átláthatatlan szabályrendszer szerint működnek, amelyeket a nemzeti jogszabályok felett állóként alkalmaznak, azoktól sokszor függetlenek és azoknak gyakran ellentmondók. 

A Pesti Srácok csatornája rendkívüli népszerűségre tett szert, havi megtekintési átlaga meghaladta a hárommillió letöltést. 

– Ezt a szakmai műhelyt próbálja most ellehetetleníteni a Google, állítólagos közösségi jogsértésekre hivatkozva, úgy, hogy a konkrét okot tájékoztatásuk szerint azért nem fedik fel, mert ezzel a szabadalmaztatott érzékelő rendszerük védelmét kívánják biztosítani – írták. 

 

Jogi szempontból cenzúrának minősül a YouTube cselekedete

Felhívták a figyelmet: a YouTube szerződési feltételei szerint, amennyiben a felhasználó az Európai Gazdasági Térségben vagy Svájcban él, a szerződésre a lakóhelye szerinti ország törvényei vonatkoznak. Az, hogy egy szerkesztőség pusztán a véleménye miatt önkényesen, egy átláthatatlan algoritmusra mutogatva kerüljön komoly hátrányba, jogi szempontból cenzúrának minősül, amely a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság az alaptörvényben és az emberi jogok európai egyezményében rögzített jogának sérelmét jelenti. 

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség mindig is elutasította a cenzúrát és határozottan kiállt a sajtó szabadsága mellett. 

– Felhívunk minden jóérzésű újságírót és szakmai szervezetet, hogy álljanak ki a véleménye miatt meghurcolt szerkesztőség mellett, a Pesti Srácok kiadójának pedig minden segítséget megadunk, amennyiben jogi úton lépnek fel az önkény és a cenzúra ellen – írták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.