Alapjogokért Központ: Visszaerősödött a Fidesz–KDNP

A kormánypártok visszaerősödését mérik az egymástól független közvélemény-kutatások.

Magyar Nemzet
2023. 03. 21. 12:37
null
20220315 Budapest A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenet. Fotó: Kurucz Árpád (KA) MAgyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypártok visszaerősödését mérik az egymástól független, és kutatási módszertanban is eltérő közvélemény-kutatások – hívja fel a figyelmet az Alapjogokért Központ közleményében.

Mint írják, mind a Nézőpont Intézet, mind egyfajta kontrakutatásként a Medián friss számai is azt jelzik, a Fidesz–KDNP-pártszövetség lassú támogatásvesztése megállt, tél végére megfordult, majd a kormánypártok visszaerősödtek a 2022-es választásokon szerzett szavazatarányukra. 

Az adatokban a meglepetés ereje az, hogy szemben a politikai tudással, miszerint ciklusfelezőhöz közeledve beesik a kormánypártok támogatottsága, a magyar példa ennek ellenkezőjét mutatja. A trendforduló mögött mindkét kutatóintézet azt az okot látja, hogy a magyarok kevésbé borúlátók a háború és a szankciós politikák miatt.

Nem vitatva e megállapítást, az Alapjogokért Központ azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a pesszimizmus fokozatos csökkenése és a kormánypártok visszaerősödése, valamint az ellenzék stagnálása és ezzel a tél végére bekövetkezett korrekció 

nem önmagától történt, hanem a magyar kormányzati politika, a kormányzati cselekvések okozzák.

 

Az Alapjogokért Központ elemzése teljes terjedelmében a linkre kattintva olvasható

Borítókép: 2022. október, békemenet (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.