időjárás 26°C Fatime 2023. június 5.
logo

Alapjogokért Központ: Visszaerősödött a Fidesz–KDNP

Magyar Nemzet
2023.03.21. 12:37 2023.03.21. 19:44
Alapjogokért Központ: Visszaerősödött a Fidesz–KDNP

A kormánypártok visszaerősödését mérik az egymástól független, és kutatási módszertanban is eltérő közvélemény-kutatások – hívja fel a figyelmet az Alapjogokért Központ közleményében.

Mint írják, mind a Nézőpont Intézet, mind egyfajta kontrakutatásként a Medián friss számai is azt jelzik, a Fidesz–KDNP-pártszövetség lassú támogatásvesztése megállt, tél végére megfordult, majd a kormánypártok visszaerősödtek a 2022-es választásokon szerzett szavazatarányukra. 

Az adatokban a meglepetés ereje az, hogy szemben a politikai tudással, miszerint ciklusfelezőhöz közeledve beesik a kormánypártok támogatottsága, a magyar példa ennek ellenkezőjét mutatja. A trendforduló mögött mindkét kutatóintézet azt az okot látja, hogy a magyarok kevésbé borúlátók a háború és a szankciós politikák miatt.

Nem vitatva e megállapítást, az Alapjogokért Központ azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a pesszimizmus fokozatos csökkenése és a kormánypártok visszaerősödése, valamint az ellenzék stagnálása és ezzel a tél végére bekövetkezett korrekció 

nem önmagától történt, hanem a magyar kormányzati politika, a kormányzati cselekvések okozzák.

 

Az Alapjogokért Központ elemzése teljes terjedelmében a linkre kattintva olvasható

Borítókép: 2022. október, békemenet (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.