Tovább javult az ország hangulata

A kormánypártok megőrizték a támogatottságukat.

2023. 03. 11. 6:05
Balatonfüred, 2023. február 23. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP, j) és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetõje sajtótájékoztatót tart a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése után a balatonfüredi Kisfaludy Galériában 2023. február 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nézőpont Intézet felmérése alapján a biztos szavazók több mint fele, 52 százaléka a Fidesz–KDNP-t támogatná, a Medián pedig szintén arra mutatott rá, hogy a kormánypártiak tennék ki a szavazók több mint felét, 51 százalékkal. Emellett a háborús pesszimizmus és a szankciós válság közepette is javult a magyarok hangulata, a kormánypártok pedig megőrizték a választáson szerzett támogatottságukat – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

A 2023-as politikai évadnyitány után elsőként publikált – hibahatáron belül csaknem azonos – kutatási eredmények alapján 

a magyarok közhangulata jelentősen javult az idei év elején, még a háborús pesszimizmus ellenére is.

A Nézőpont Intézet és a Medián decemberi kutatása szerint még a magyarok kétharmada (egyaránt 66 százalék) gondolta úgy, hogy inkább rossz irányba mentek a dolgok az év végén, azonban február végén, március elején már csaknem tíz százalékponttal kevesebben voltak borúlátók 57 (Nézőpont) és 58 (Medián) százalékkal. Ezzel párhuzamosan a Nézőpont Intézet kutatása alapján 26 százalékról 32 százalékra, míg a Mediánnál ennél is nagyobb mértékben, 27 százalékról 37 százalékra nőtt a derűlátó magyarok aránya.

A Nézőpont Intézet utoljára február végén, a Mediánnal egy időben, mérte a pártok népszerűségét. Mindkét kutatás hasonló támogatási adatokra jutott. A két felmérés hasonlóan a DK-t látta a legnagyobb ellenzéki pártnak: 12 (Nézőpont) és 14 (Medián) százalékos támogatás mellett. A harmadik legnépszerűbb párt esetében azonban enyhe, de hibahatáron belüli különbség látható a két intézet adata között. A Nézőpont a Mi Hazánk kilencszázalékos támogatottságát mérte, míg a Medián a Momentumot látta kilencszázalékos erőnek.

Mindkét kutatás alapján a magyarok bejuttatnák a parlamentbe a Kétfarkú Kutya Pártot kilenc (Nézőpont) és hat (Medián) százalékkal, a Jobbik pedig mindkét esetben a bejutás küszöbén áll négy (Nézőpont), illetve öt (Medián) százalékkal. Külön indulás esetén egyik felmérés alapján sem nem lenne több ellenzéki erő a parlamentben: a Mindenki Magyarországa és az LMP kettő-kettő, A Nép Pártján kettő-egy, az MSZP kettő-egy, a Párbeszéd pedig nulla és két százalékon áll.

Borítókép: Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése után a balatonfüredi Kisfaludy Galériában 2023. február 23-án (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.