Börtönbüntetés is várhat a hálapénzt elfogadó orvosra és asszisztensére

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat két vádlott ellen, akik műtéti előjegyzés és vizsgálat elvégzése érdekében vettek át készpénzt – olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 16:42
Young handsome physician in a medical robe with stethoscope
Young handsome physician in a medical robe with stethoscope
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat szerint a szakorvos vádlott munkaköri feladataiból adódóan egy egészségügyi szervezeti egység orvosai és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása volt a feladata a betegellátás mellett – tájékoztat az ügyészség.

A másik vádlott is egészségügyi szolgálati viszonyban állt, társa asszisztenseként dolgozott.

A szakorvos 2021. október 1-je és 2022. január 28-a között összesen négy alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat három betegtől és egy beteg hozzátartozójától. Az orvos olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott.

A szakorvos egy alkalommal az egyik betegtől borítékban átvett készpénzből 5000 forintot adott át az asszisztensének, aki azt elfogadta.

Az elkövetők megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara etikai kódexének vonatkozó előírásait.

Az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozott.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a szakorvos vádlott ellen négyrendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, míg az asszisztens vádlottal szemben bűnsegédként elkövetett önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vármegyei főügyészség a vádiratban a szakorvos vonatkozásában börtönbüntetés, míg az asszisztens kapcsán felfüggesztett börtönbüntetés és mindkét vádlottat érintően pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az orvos vonatkozásában továbbá indítványt tett arra, hogy a törvényszék tiltsa el őt a közügyek és az orvosi foglalkozás gyakorlásától.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Freepik)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.