Döbbenetes dolgokat írt a hálapénzről a Magyar Orvosi Kamara elnöke

Kincses Gyula 2007-ben arról írt tanulmányt, hogy szerinte a hálapénznek több előnye is van.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 02. 13. 11:01
Medical,Team,Performing,Surgical,Operation,In,Modern,Operating,Room
741434737 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A magyar egészségügy örökzöld témája […] amely nem függetleníthető a társadalmi beágyazottságától, a társadalmi közállapotoktól. […] Amíg az országban más területen is dívik a feketemunka, a vesztegetés és a baksis (mert ezek együtt jelentik a paraszolvencia közgazdasági tartalmát), addig reménytelen kizárólag az egészségügyben teljes rendet csinálni, másrészt, a paraszolvenciarendszer rendelkezik bizonyos társadalmi elfogadottsággal. Az alacsony orvosi bérek tudatában eltűrjük, és miután előnyök adómentes megvásárlását teszi lehetővé, egyfajta kollektív szerencsejátékként, fenntartjuk a rendszert a holt terhek elviselése mellett” – vélekedett Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke egy 2007 elején publikált tanulmányban. 

Kincses 2007 októberétől és 2008 májusáig az Egészségügyi Minisztériumban államtitkárként dolgozott a második Gyurcsány-kormány időszaka alatt.

A Tűzfalcsoport cikkében megjegyzi, hogy a Gyurcsány kormány személyzeti politikáját valahol minősíti, hogy egy ilyen zavaros, sommás és bizonyos értelemben veszélyes okfejtést követően a szerző az egészségügyi államtitkári székben landolhatott Horváth Ágnes helyetteseként. Emlékeztettek: utóbbi miniszter nevéhez kötődik a vizitdíj bevezetése, amit Gyurcsány a 2006-os kampányban még tagadott.

A portál kiemelte, hogy Kincses 2007-es megállapítása egybevág a Mandinernek tett azon kijelentésével, hogy az orvostársadalom döntő hányada megnyugvással vette tudomásul a törvényi szigorítást, a hálapénz büntethetőségének tavalyi bevezetését. Kiemelték: mindezek tükrében érthetetlen, hogy az idézett korábbi tanulmányában Kincses, bár alapvetően negatívnak minősítette azt, miért is érvelt a hálapénzrendszer mellett. 

Kincses Gyula
Kincses Gyula Fotó: Hír TV/képernyőfotó

Kincses szerint a hálapénz „főbb előnyei”, hogy többek között közvetlenre, személyesre zárja az orvos-beteg kapcsolatot, kiküszöböli/csökkenti azt a mentális, érzelmi deficitet, amit a harmadik fizető szükségszerű belépése okoz. Továbbá úgy vélte, hogy a hálapénz részben esetleges, és nem csak az adóhatóság előtt láthatatlan, ezért a hálapénz nagyfokú személyes szabadságot nyújt (ami legalizálás esetén csökken).

Mivel a jelzett írás a mai napig elérhető Kincses Gyula személyes honlapján, mindenki levonhatja magának a következtetést, hogy mennyiben változott a Magyar Orvosi Kamara elnökének a kapcsolódó álláspontja.

Tavaly év eleje óta a büntető törvénykönyv módosítása nyomán az egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak vagy ezekre tekintettel másnak az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint jogtalan előnyt ad vagy ígér, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Borítókép: Kincses Gyula (Forrás: Hír TV/képernyőfotó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.