Gyurcsányék a háború és a szankciók oldalán állnak

– Gyurcsány Ferencék továbbra is a háború és a szankciók pártján állnak – közölte lapunkkal Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, miután hétpontos határozatot kíván az Országgyűlés elé terjeszteni a Demokratikus Koalíció. Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője pedig úgy vélekedett, hogy a DK a javaslattal meg akar felelni az Egyesült Államok véleményét visszhangzó brüsszeli elitnek.

2023. 03. 04. 6:55
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez a dokumentum nem más, mint egy teljesítési igazolás – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Hollik István azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció egy hétpontos határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek. A Fidesz kommunikációs igazgatója kiemelte: a dokumentumból az olvasható ki, hogy teljesíteni kell a külföldi megbízóknak, és azt kell csinálni, amit mondanak.

– Teljesen világos, hogy Gyurcsány Ferencék továbbra is a háború és a szank­ciók pártján állnak – jelentette ki Hollik. Emellett a kormánypárti politikus kiemelte: a DK megpróbálja letagadni, hogy a szankciók, a fegyverszállítások és a háború pártján állnak. 

– A hétpontos javaslatuk pedig nyilvánvalóvá tette, hogy nem kívánják megszavazni a kormánypártok békepárti határozatát – tette hozzá.

– A békepártiság kérdésében nincs változás a baloldalon, egyedül az LMP beszélt arról, hogy nem kell fegyvereket szállítani, a többiek egyértelműen a fegyverszállítás mellett állnak, a DK javaslatában pedig még csak gondolati szinten sem merült fel a békepártiság – erről már Nagy Ervin beszélt lapunknak. A XXI. Század Intézet elemzője szerint 

a DK a javaslattal meg akar felelni az Egyesült Államok véleményét visszhangzó brüsszeli elitnek, másrészről pedig anyagi és politikai támogatást kaptak és a jövőben is remélnek azért, hogy a nemzetközi baloldali és progresszív politikai csoportok, illetve a globális üzleti körök érdekeit képviseljék Magyarországon. 

– Éppen ezért megjósolható, hogy a háborúból való kimaradásért tett erőfeszítések és a béke érdekében dolgozó kormányt ebben a kérdésében sem fogják segíteni a parlamentben – vetítette előre a szakértő.

Emellett Nagy Ervin a DK hétpontos javaslatáról elmondta, hogy az ellenzék továbbra sem tud kilépni sem Gyurcsány Ferenc, sem pedig a saját árnyékából, ám úgy tűnik, hogy a Demokratikus Koalíció nem is akarja, hogy drámaian megváltozzon a baloldali politikai irány. – A télen folyt egy diskurzus arról, hogy a parttalan orbánozás, a putyinozás és a nyugati minták szolgai másolása nem viszi előre a baloldal szekerét. Ehelyett építkezésre és összefüggő, koherens, a többségi társadalom véleményére rezonáló politikai mondanivalóra lenne szükség, ám ezután beültek a most kezdődő parlamenti ciklus első napján az Országgyűlés padsoraiba, és ugyanott folytatják, ahol az ősszel abbahagyták – emlékeztetett a XXI. Század Intézet elemzője. 

Mint hangsúlyozta, Gyurcsány Ferencnek jelenleg nem is érdeke a változás, hisz bármilyen megújulás az ő pozícióját veszélyeztetné.

– Ha bármelyik kis párt képes lenne releváns politikai alternatívát kidolgozni – amihez véleményem szerint jelenleg nincs elég intellektuális hátterük –, az a DK vezető helyzetét kérdőjelezné meg – jegyezte meg Nagy Ervin. Megfogalmazása szerint a változatlanság, a mondanivaló állandósága most Gyurcsányéknak kedvez, mivel a DK-nak a logikája az, hogy uralja a baloldalt.
Ahogy arról beszámoltunk, Dobrev Klára árnyékkormányának szóvivője, Kálmán Olga a szerdai árnyékkormányinfón arra a kérdésre, hogy támogatják-e a Fidesz–KDNP békepárti határozatát, közölte: a DK-nak saját javaslata lesz a témával kapcsolatban, ami, szavai szerint, az ország valós problémái­val foglalkozik majd.

Kálmán ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy mit kifogásolnak a Fidesz–KDNP javaslatában. Másnap Arató Gergely, a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője közleményt adott ki, benne a DK hétpontos határozati javaslatával, amiben a békéről nem esett szó, helyette a szokásos baloldali szólamokat ismételték, miszerint a kormány felelős az inflációért, valamint szorgalmazták, hogy hazánk csatlakozzon az Euró­pai Ügyészséghez.

Borítókép: A baloldal vezető pártja elnökének az a legjobb, ha minden változatlan marad (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.