Influenza: ezekben a vármegyékben van a legtöbb beteg

A betegek többsége, mintegy 43,7 százaléka továbbra is a gyerekpopulációból kerül ki.

Magyar Nemzet
Forrás: nnk.hu2023. 03. 02. 13:53
null
20210401 Budapest Megkezdődött a pedagógusok kampányszerű oltása is a Péterfy Kórházban. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint

 az elmúlt héten  295 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 65 300 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

 A betegek többsége, mintegy 43,7 százaléka továbbra is a gyerekpopulációból kerül ki, 29,2 százalékuk 15–34 éves, 20,1 százalékuk 35–59 éves, 7 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozik.

A korábbi adatokhoz képest

 a múlt héten 16 közigazgatási területen nőtt, egy területen csökkent (Nógrád) és három területen (Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Békés, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt, a legkevesebb Pest, Nógrád és Vas vármegyében. 

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról tizenhat jelentés érkezett kilenc területről, a fertőzés jellemzően óvodákat, iskolákat érintett részletezte az NNK, majd az ellátásra szorulók számát ismertette. Eszerint kórházba 315 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 43 beteg intenzív ellátásra szorult.

 A 315 beteg 29,8 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, 41,9 százaléka hatvanéves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 70 embernél az influenzavírus, 59-nél a SARS–CoV–2 és 43-nál a légúti óriássejtes vírus (RSV) állt a megbetegedések hátterében. 

Az RSV-pozitív betegek 65,1 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, a koronavírus-fertőzöttek 76,3 százaléka hatvanéves vagy annál idősebb volt. Influenza okozta megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak – derült ki.  A tájékoztatóban kitértek arra is, hogy az NNK laboratóriumába a múlt héten 295 betegtől érkezett légúti minta. Az orvosok által beküldött 153 légúti mintából 92-nél az influenza valamelyik típusát, nyolc esetben koronavírust, 11 betegnél RSV-t mutattak ki.

Borítókép: illusztráció. (Forrás: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.