Komoly összegeket fizetnek magyar álfeleségekért az embercsempészek

Jellemzően a társadalmi és gazdaság helyzetük miatt kiszolgáltatott hajadon vagy elvált nőket hálóznak be az érdekházasságokkal, de az egyszülős vagy elvált nők is célpontjai lehetnek a közvetítőknek Kanyuk Petra debreceni kriminológus kutatásai szerint. Nagy valószínűséggel így szervezték be a nőket azok a török közvetítők is, akik most a Felvidék magyarlakta területein toborozták a nőket álházasságra – olvasható a Blikk cikkében.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamis házasságközvetítőkön ütött rajta a rendőrség a Felvidék magyarlakta településein a közelmúltban. Tardoskedd polgármestere, Tóth Marián jelezte a rendőrségnek, hogy álházasságra készülhetnek külföldiek a helyi anyakönyvvezetői hivatalban. Egy fiatal, várandós, a felvidéki magyar kisebbséghez tartozó nőt akartak házasságra kényszeríteni azért, hogy a férje így uniós állampolgár lehessen – írja a Blikk.

Tardoskedd polgármestere jelezte a rendőrségnek, gyanús házasságkötési igényt észlelt a hivatalában  Fotó:Facebook
Tardoskedd polgármestere jelezte a rendőrségnek, hogy gyanús házasságkötés előkészületeit észlelte a hivatalában. Forrás: Facebook

– Jelentettem az esetet a hatóságoknak, mert nagyon gyanús volt. A fiatal anyát pár hónapja fogadta be a település, nem volt senkije sem, árvaként nőtt fel, kiszolgáltatott helyzete miatt cserkészhették be. 

– A nyomozás még tart, de úgy tudom, pénzt sem kapott volna a szerencsétlen nő, a hasznon az álházasság közvetítői osztoztak volna. A kismamát a rendőrség segítségével biztonságba helyeztük, nehogy megfélemlítsék, illetve arra kényszerítsék, hogy vonja vissza a vallomását – nyilatkozta a polgármester.

A szlovák rendőrség Migráció Elleni Küzdelem Nemzeti Egysége március elején a Perzsa fedőnevű akcióban akadályozta meg Vágsellyén egy Ausztriában élő, 28 éves migráns és egy 22 éves helyi nő hamis frigyét. Az üzletet egy 54 éves török férfi szervezte, aki korábban már Udvardon is beszervezett a vevőnek egy menyasszonyt, de ott az ara meggondolta magát, s elszaladt a házasságkötő teremből.

A törökök Tardoskedden egy panzióba be is zárták azt a 18 éves nőt, akit egy másik migránshoz akartak hozzáadni. 

A polgármester jelzésére a rendőrök a menyasszonyt kiszabadították, az arára váró rokonokat pedig a házasságkötő teremben fogták el. 

A szlovák rendőrség nemcsak álházassággal, de embercsempészettel is megvádolta a közvetítőket és a férjjelölteket, akik 12 év börtönt is kaphatnak. Az 54 éves török férfi és családja vállalta, hogy a Németországba illegálisan bejutott migránsokat összehozza a menyasszonyokkal.

2015-ben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda buktatott le – az Europol által koordinált, „Archimedes műveletnek” nevezett nemzetközi bűnügyi akcióban – hamis házasságkötéseket. Az ötlet egy szabadkai férfitől származik, akit embercsempészetbe akartak belevonni, ám neki jobb ötlete támadt. Anyakönyvvezető feleségével együtt – hét magyar közvetítőt és egy taxist alkalmazva – kétszáz egyedülálló magyar nőt szállított Szerbiába Tompa, Mélykút, Kiskunhalas és Jánoshalma településekről. A rendőrségnek 74 esetben sikerült bizonyítani a csalást.

A nők Szabadkán és Palicson az anyakönyvvezető előtt aláírták, hogy hozzámennek szerb, török és afgán férfiakhoz, hogy a névházassággal azok a férj jogán uniós útlevélhez jussanak. A szervezők 200 és 1800 euró (75–680 ezer forint) közötti összeget ígértek a nőknek a hamis házasságért, illetve azért, hogy a tartózkodási engedély kiadásakor személyesen a férjük mellett legyenek.

Borítókép: A szlovák rendőrség a „Perzsa” fedőnevű műveletben fogta el a magyar nőt házasságra kényszerítő migránsokat (Forrás: Facebook/PSR)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.