Politikai háborút gerjesztett a migránsszállító hajó tragédiája

Politikai háborút gerjesztett a februárban az olasz partoknál elsüllyedt, migránsokat szállító hajó tragédiája. A baloldali ellenzék a kormány bevándorláspolitikáját teszi felelőssé, a belügyminiszter lemondását követeli. A jobboldal és a mérsékeltek az emberkereskedelem felszámolásában látják a megoldást.

2023. 03. 07. 20:50
null
Steccato di Cutro, 2023. február 28. Az áldozatok holttestét keresik tûzoltók a dél-olaszországi Steccato di Cutro közelében elsüllyedt migránshajó partra mosott roncsánál 2023. február 27-én. Az illegális bevándorlókat Európába szállító hajó Törökországból indult, és négy nappal késõbb, február 26-án futott zátonyra a viharos tengeren a calabriai partoknál. Az utasok pontos száma ismeretlen, a halálos áldozatok száma 63-ra emelkedett. Nyolcvanan élték túl a balesetet, közülük húszan vannak kórházban. MTI/AP/LaPresse/Giovanni Isolino Fotó: Giovanni Isolino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a római képviselőházban szólalt fel a Steccato di Cutróban történt hajóbaleset körülményeiről azt követően, hogy az ellenzéki pártok a kormányt vonták felelősségre a tragédia helytelen kezeléséért és a belügyi tárca vezetőjének lemondását követelték. Piantedosi beszámolójában elmondta, hamis az a feltételezés, miszerint a kormány befolyásolta vagy akadályozta volna a mentési műveleteket, korábban és most is mindet megtesz, hogy emberéleteket mentsen. Rámutatott arra is, hogy a tragédia azért következett be, mert a bevándorlók úgy akartak kikötni, hogy elkerülhessék a hatósági ellenőrzéseket. Céljuk az volt, hogy az éjszakai órákban érjenek partot. A 72 ember életét követelő tengeri baleset valójában az emberkereskedők gondatlanságának következménye. 

Piantedosi arra is rámutatott, hogy nincs semmiféle összefüggés a civil hajók tevékenységének megszigorítása és a tragédia között. 

Franco Mari, az ellenzéki Zöld Szövetség parlamenti képviselője lapunknak úgy nyilatkozott, csak azt utólagos kivizsgálások bizonyíthatják, hogy el lehetett volna-e kerülni a tragédiát, vagy mulasztásokat követett el a kormány. Az azonban egész biztos, hogy a túlélőkkel való embertelen bánásmód azt bizonyítja, hogy a kormány alkalmatlan a helyzet kezelésére. Az ellenzéki politikus elmondta, hogy továbbra is Piantedosi belügyminiszter lemondását követelik, mert túl sok mulasztást követett el és érzéketlen hangnemben szólt a tragédia áldozatairól. Hozzáfűzte a baloldal szerint a Meloni-kormány migrációs politikája, a hajóblokád felállítása és az afrikai országok támogatása teljesen haszontalan. 

A jobboldal és a mérsékeltek szerint szégyenletes dolog politikai csatározássá változtatni a tengeri katasztrófát. 

Maurizio Lupi, a Mi, Moderáltak párt elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, a cutrói tragédia elsősorban arra kötelezi a kormányt, hogy megoldásokat találjon a Földközi-tengeren zajló emberkereskedelem felszámolásra. Az afrikai országok támogatását szolgáló Mattei-terv megvalósítása rendkívül fontos, hiszen ez jelenti a legnagyobb kihívást Olaszország és egész Európa számára. A kormány migrációs politikájának fontos része a szabályozott bevándorlás megszervezése, mivel Olaszországnak szakképzett munkaerőre van szüksége. 

A képviselő hozzáfűzte, az embercsempészek megállítása nemcsak Olaszország, hanem egész Európa feladata, hiszen Lampedusa az Európai Unió külső határa. 

Nincs más megoldás, mint az indulások megakadályozása, amely a kiindulási országokkal folytatott hosszú távú együttműködéssel valósítható meg. 

Giorgia Meloni olasz kormányfő a hajóbaleset színhelyén hívja össze a következő, csütörtökön esedékes minisztertanácsi ülést, melyen a migrációs politikára vonatkozó szigorításokat vitatják meg. A kormányfő ezzel a szimbolikus gesztussal jelzi, hogy irányváltásra van szükség a bevándorlás szabályozásában. Sajtóértesülések szerint a csütörtöki minisztertanácsi ülés központi témája az emberkereskedelem felszámolására irányuló rendelet kidolgozása. 

A kormány célja, hogy a humanitárius folyosók létesítésével biztonságos körülmények között juthassanak el Olaszországba mindazok, akik menedékre jogosultak, kiszűrve ezáltal a gazdasági menekülteket. 

A tervek között szerepel többek között az is, hogy a külképviseleteken is benyújthassák menedékkérelmüket az igénylők.

Borítókép: Az áldozatok holttestét keresik tűzoltók a dél-olaszországi Steccato di Cutro közelében elsüllyedt, migránsszállító hajó partra mosott roncsánál 2023. február 27-én (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Giovanni Isolino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.