Letartóztathatják a korrupción kapott 16 ártándi határrendészt +videó

Az ügyészség 16, korrupcióval megalapozottan gyanúsított ártándi határrendész letartóztatását indítványozta. Egy határrendész és egy civil bűnügyi felügyeletét is kezdeményezték. A kényszerintézkedésekről pénteken dönt az illetékes nyomozási bíró. A határrendészek büntetése – bizonyítottság esetén – 2–8 évig terjedő szabadságvesztés.

2023. 03. 09. 14:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő eljárásában valamennyi gyanúsított esetében személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendelését indítványozza.

A megalapozott gyanú lényege szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó, az ártándi határátkelőn elfogott határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.

A nyomozó ügyészség a március 7-én tartott bűnügyi akcióban elrendelte 17 határrendész és egy civil őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki valamennyiüket.

A keddi akció során lefoglalt készpénz egy része (Forrás: ügyészség)

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala az ügyészség felkérésére több mint 190 millió forint értékben biztosított vagyontárgyakat.  

A nyomozással párhuzamosan folytatott vagyonvisszaszerzési eljárás keretében a gyanúsítottaktól hat gépkocsit, egy nagyobb értékű luxus órát, valamint nagy mennyiségű készpénzt és kriptovalutát foglaltak le, továbbá négy ingatlan zár alá vételéről döntöttek. A 18 gyanúsítottól közel 57 millió forint készpénzt foglaltak le, amelynek felét külföldi devizákban, döntően euróban tartották.

Az elkövetők többségének terhére róható minősített hivatali vesztegetés elfogadásának büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

A nyomozó ügyészség indítványozza 16 gyanúsított letartóztatását, továbbá egy határrendész – akivel szemben a vesztegetési bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett alapeseti minősítését közölték – és egy civil bűnügyi felügyeletének elrendelését. A kényszerintézkedések tárgyában a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa pénteken dönt.

Borítókép: a keddi akcióban egész Ártándot ellepték a rendőrök (Forrás: ügyészség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.