Letelt a munkaidő, három embernek kell felelnie az isaszegi motorbalesetekért

Három motoros is felborult tavaly egy letakarítatlan, sáros útszakaszon Isaszeg és Pécel között. A vizsgálat szerint foglalkozási szabályszegések idézték elő a baleseteket, ami miatt a monori rendőrök vádemelést javasolnak egy cég műszaki igazgatója és két beosztottja ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: Rendőrség2023. 03. 30. 12:40
Balesetet szenvedett motorkerékpár 2021. február 25-én Isaszeg és Pécel között Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az isaszegi rendőröket riasztották 2021. február 25-én este fél hat körül egy Pécel és Isaszeg között történt közlekedési balesethez. A helyszín síkos, sárral erősen szennyezett volt, és azt is megállapították, hogy két másik férfi is hasonlóan járt: elestek, egyikük súlyos könyöktörést, másikuk könnyű sérülést szenvedett.

A monori vizsgálók feltárták, hogy egy cég megbízásából tehergépkocsikkal földhordási munkálatokat végeztek, ezért vált az útszakasz sárossá és rendkívül balesetveszélyessé. 

A földet hordó tehergépkocsik és az arra közlekedő motorkerékpár vezetői nem szegtek KRESZ-szabályt, ezért a vizsgálat a továbbiakban a takarítást vállaló cég szerepére és felelősségére irányult.

Az eljáráshoz kirendelt igazságügyi gépészmérnök, munkabiztonsági és emelőgépszakértő szerint a földhordási munkálatok után az úttest letakarításáért a műszaki igazgató felelt. A 41 éves B. Mátét meggyanúsították, mert felelőssé tehető, amiért elmulasztotta az intézkedést a szállítással keletkezett sárszennyezés megszüntetésére.

A takarítógép vezetője, az 58 éves F. Ignác köteles lett volna értesíteni a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető útszennyezésről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét, és lehetőségei szerint a veszélyt az arra haladóknak jelezni, illetve mérsékelni vagy elhárítani.

A fuvarok számolója, a 46 éves T. Róbert az utolsó fuvar befejezésekor nem jelezte megbízójának, hogy elhagyta a helyszínt, és azt sem, hogy a takarítógépek még a helyszínen vannak. Holott a takarítógép menetlevelét feltételesen és 18 óráig előre igazolta. Ezzel csak részben volt hatással a veszélyhelyzet kialakulására, de mivel tudomása volt a szennyezésről, neki is értesítenie kellett volna az illetékeseket.

B. Máté írásbeli vallomásában a terhére rótt bűncselekményt elismerte, és közvetítői eljárást kezdeményezett. F. Ignác csak részben érezte magát hibásnak, úgy fogalmazott:

van itt olyan dolog, amit valóban nem úgy kellett volna tennem, ahogy csináltam.

Azt sem tagadta, hogy azért ment el a helyszínről, mert letelt a munkaideje. T. Róbert panasszal élt a gyanúsítás ellen, vallomást nem tett.

A Monori Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya mindhármuk ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást, melynek befejeztével az ügy iratait átadták az ügyészségnek – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Borítókép: a balesetet szenvedett motor (Fotó: rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.