időjárás 20°C Róbert 2023. június 7.
logo
Szijjártó Péter elmondta, hogy a szankciók nem járultak hozzá ahhoz, hogy a béke közelebb kerüljön

Magyarország a béke pártján áll és kiáll a kárpátaljai magyarokért

Máté Patrik
2023.03.06. 15:59 2023.03.06. 16:13
Magyarország a béke pártján áll és kiáll a kárpátaljai magyarokért

– Olyan döntések születnek a nemzetközi politikában, hogy egyre közelebb kerülünk a harmadik világháború kitöréséhez – mondta a parlamentben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a szankciók nem járultak hozzá ahhoz, hogy a béke közelebb kerüljön.

– Ennek a háborúnak csak vesztesei vannak, és minél tovább tart, annál drámaibb lesz a pusztítása – fogalmazott parlamenti viszonválaszában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy sem a fegyverszállításokkal, sem a szankciókkal nem jön el a béke, tehát Európa rossz válaszokat adott. Mint jelezte, Magyarország több kedvezményt kiharcolt, főleg az energiaellátás területén.

béke
A külügyminiszter a parlamentben elmondta, hogy a szankciók nem segítettek abban, hogy a béke közelebb kerüljön Fotó: Mirkó István

A szankcióktól nem jön el a béke

– A szankciók nem járultak hozzá, hogy a béke közelebb kerüljön. Olyan döntések születnek a nemzetközi politikában, hogy egyre közelebb kerülünk a harmadik világháború kitöréséhez – jelentette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter megfogalmazása szerint egy korábbi lengyelországi incidens esetén is nagyon közel került egy világháború lehetősége. Emellett hangsúlyozta, hogy a kormány és a kormánypártok számtalanszor elítélték már a háborút. A miniszter a Ház előtt lévő határozatból is idézett, amellyel ismételten elítélik az orosz katonai agressziót és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemre.

– Miért nem tudnak egyszer nemzeti alapon tekinteni valamire? Miért fontos az, hogy egy magyar álláspontról mit gondolnak az oroszok, az amerikaiak, az ukránok vagy bárki más? – kérdezte a baloldali pártoktól Szijjártó Péter. Szerinte ha a kormány ezt nézte volna a döntései során, akkor Magyarország átengedte volna a fegyvereket, és maga is fegyvert szállítana Ukrajnába.

– A magyar embereket azonban világosan megkérdezték erről a választások előtt, a választók pedig döntöttek 

– tette hozzá.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Szócsaták az Országgyűlésben

Bizarr jelenet: lövések hangja hallatszott a Parlamentben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.