Százévnyi szétszakítottság után is egységes a magyar nemzet

Minden eszközzel kiáll a magyar kormány a határon túli magyarság, így a székelység mellett is, a külhoni honfitársaink pedig rendkívül hálásak a segítségért, támogatásért. A székely szabadság napján különös hangsúlyt kapott a nemzet határokon átívelő újraegyesítésének fontossága.

2023. 03. 10. 14:41
null
Székelyvaja, 2022. október 23. Gyerekek ünnepi mûsora a magyar kormány támogatásával és egyéb adományokból megújult székelyvajai református templom megújításért tartott hálaadó istentiszteleten 2022. október 23-án. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zalaegerszegi városháza homlokzatán már tíz éve, 2013 óta kint lobog a székely zászló. Balaicz Zoltán polgármester ennek kapcsán a székely szabadság napja alkalmából lapunknak elmondta: a székely zászlót azért helyezték ki, hogy ezzel is szimbolikusan kifejezzék a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésének a fontosságát.

Balaicz Zoltán (balra) és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere is egységes nemzetben gondolkodik. Fotó: Facebook/Balaicz Zoltán

– Zalaegerszegnek három erdélyi testvérvárosa is van, a legrégebbi kapcsolat Marosvásárhelyhez fűz bennünket. Emellett testvértelepülésünk Barót és Nyárádszereda is. Különleges helyzet, hogy a rendszerváltoztatás környékén nagyon sok marosvásárhelyi és erdélyi barátunk, Magyarországra áttelepülve, éppen Zalaegerszegen talált második otthonra. Sokszor mondják, hogy a Nyárád mente és a Zala folyó mente közti hasonlóság nagyon emlékezteti őket a két térség kötődésére – emelte ki Balaicz Zoltán.

A polgármester hangsúlyozta: ők Zalaegerszegről is nagyon fontosnak tartják, hogy minden segítséget és támogatást megadjanak a székelyföldi barátaiknak.

Miközben az anyagországi magyarság mindenkor kiáll a székelyek ügye mellett, az erdélyi nemzettestvérek érzik a törődést. Ferencz Levente, a Székelyföldön működő Kalibáskő Erdei Iskola alapítója és vezetője a Magyar Nemzet érdeklődésére elmondta, hogy a székelység nagyon hálás az anyaország, a kormányzat és a magyar emberek támogatásáért és figyelméért. Mint kifejtette, nagyon sok egyesület és vállalkozás kapott Magyarországról támogatást, amelyek nélkül a székely közösségek nem tudtak volna fejlődni, fejleszteni és programokat szervezni.

Ezt érezheti a román állam is, éppen ezért egyre több az olyan hang, amely szerint az itteni vezetés nem nézi jó szemmel a Magyarországról érkező segítséget

– mutatott rá Ferencz Levente. A székely vállalkozó ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy noha az anyaországi anyagi támogatásnak is nagyon örülnek, a segítség lelki oldalát legalább ennyire fontosnak érzik. – Jó azt tudni és átérezni, és nemcsak a székely szabadság napján, hogy a határon túl, az anyaországban mindig gondolnak ránk, és kiállnak az ügyünk mellett – hangsúlyozta Ferencz Levente.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.