Újabb akciót szervez a gyermekvédelmi törvény ellen Cseh Katalin

A Momentum európai parlamenti képviselője a baloldali képviselők támogatását várja.

Magyar Nemzet
Forrás: origo.hu2023. 03. 14. 13:42
CSEH Katalin
Strasbourg, 2019. július 16. Cseh Katalin, a Momentum képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb akciót szervez a gyermekvédelmi törvény ellen Cseh Katalin. Az Origó információi szerint a Momentum európai parlamenti képviselője kedd délután egy közös fényképezésre hívja azokat a baloldali képviselőket az Európai Parlamentben, akik szintén ellenzik a gyermekvédelmi törvényt. 

Táblákat bocsátunk majd rendelkezésre a résztvevőknek, hogy az európai parlamenti képviselők a többi tagállamot is a csatlakozásra szólíthassák fel a magyar gyermekvédelmi törvény elleni fellépésre

– olvasható a képviselő levélben, amelyet az alábbi személyeknek küldött el: Kim Van Sparrentak (Greens-EFA, Hollandia), Marc Angel, (S&D, Luxembourg), Maria  Walsh, (EPP, Írország), Pierre  Karleskind (Renew Europe, Franciaország) és Malin Björk (The Left, Svédország).

Az eset kapcsán lapunk kérdésekkel fordult Cseh Katalinhoz és a Momentumhoz is, arról érdeklődve, hogy az elmúlt hetek pedofilbotrányai kapcsán nem gondolják-e, hogy inkább szigorítani kellene a gyermekvédelmi törvényt, mintsem fellépni ellene. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Közben megírtuk: az Európai Bizottság (EB) kezdeményezésére az Európai Unió Bíróságán eljárás indul a magyar gyermekvédelmi törvény ellen. Az EB által tavaly decemberben benyújtott kereset szerint a jogszabály elfogadásával hazánk megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, az uniós bíróság pedig szintén úgy vélekedett, hogy a törvény sérti az emberi jogok európai egyezményét. 

A brüsszeli testület oldalán Hollandia, Belgium, Luxemburg és immár Portugália is csatlakozik az eljáráshoz.

A hazai LMBTQ-szervezetek szerint ez az eljárás az Európai Unió eddigi legnagyobb emberi jogi pere lesz, amelyhez a további uniós tagállamok csatlakozását is várják. A nemzetközi összefogáshoz a Forbidden Colours oldalán egy petíció kitöltésével lehet csatlakozni, amelyet az európai szervezet mellett a Háttér Társaság és a Budapest Pride, valamint a Reclaim Europe jegyez.

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.