A fővárosiak és a vidékiek is elégedettek a rezsicsökkentési intézkedésekkel

A Real PR 93. közvélemény-kutatása szerint a lakosság kétharmadának nem lettek a vártnál magasabbak a rezsiköltségei.

Magyar Nemzet
2023. 04. 14. 9:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedettek a magyarok a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel – derült ki a Real PR 93. közvélemény-kutatásából. A felmérés adatai szerint míg szeptemberben a felnőttlakosság 40 százaléka volt elégedett a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel, márciusban már 49 százalékra nőtt az elégedettek aránya. Miközben negyedével nőtt a derűlátók köre, hatodával, 52 százalékról 44 százalékra csökkent az inkább elégedetlenek csoportja. A biztos szavazók körében még nagyobb fordulat történt, 44 százalékról 53 százalékra nőtt a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel elégedettek aránya, s 50 százalékról 42 százalékra csökkent az inkább elégedetlenek köre. 

A rezsicsökkentés működőképessége a fővárosiakat és a vidékieket is meggyőzte. A budapestiek körében 35 százalékról 46 százalékra, a Budapesten kívül élők körében 42 százalékról 50 százalékra nőtt az elégedettek aránya, míg a kételkedők szeptemberi aránya a fővárosban 56 százalékról 44 százalékra, vidéken 51 százalékról 44 százalékra csökkent.

 

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az előzetes várakozásaikhoz képest a magyarok többségét nem érte kellemetlen meglepetés a fűtési szezon alatt. 

A felnőttlakosság kétharmadának (65 százalék) nem lettek magasabbak az áram- és gázszámlái annál, mint amekkorára számított, ezen belül 9 százalékuk egyenesen kisebb számlákat kapott az utóbbi időben, mint ahogy azt előzetesen gondolta.

A háztartások 56 százaléka a számításainak megfelelő összegű rezsiszámlákkal találkozott az elmúlt hónapokban. Nem éri el a lakosság harmadát (30 százalék) azok aránya, akiknek a rezsiszámlái magasabbak, mint amit korábban kalkuláltak.

A kérdés vizsgálata fővárosi és vidéki bontásban is azonos képet mutat: Budapesten és azon kívül egyaránt 65 százalék azok aránya, akiknek nem lettek magasabbak az energiaszámlái, mint amire előzetesen számítottak. Ezen belül azonban vidéken kétszer annyian vannak (10 százalék), akiket pozitív meglepetés ért, a vártnál alacsonyabbak a rezsiköltségei. Budapesten ez az arány 5 százalék.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.