„Példát kell mutatni”

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány is gyászolja Bajkai Istvánt, a kuratórium egykori tagját. Szánthó Miklós nekrológja.

Szánthó Miklós
2023. 04. 26. 15:30
Debrecen 20200207 Ökölvívás 2020 Bocskai István Emlékverseny Fotó Török Attila Nemzeti Sport Bajkai István Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

59 év adatott egy páratlanul sokoldalú, csendes szavú muzikális bokszharcosnak, aki korosztályának egyik legkiemelkedőbb jogászaként, döntéseivel, vállalt vezetői feladataival egész életében kizárólag csak a hazáját, a haza üdvét és az egyetemes magyar nemzet ügyét szolgálta. Egy interjúban mondta az idézett mondatot: „példát kell mutatni”.

Ő azon közéleti szereplők közé tartozott, aki nemcsak mondta ezt, nemcsak szélnek eresztette ezeket a divatos szavakat, hanem így is élt: már életében példát mutatott.

Példát mutatott képzettségből: mindig új és új területeken képezte magát. Fejből idézett jogszabályokat és törvényeket, de nem csupán a magyar jogrendszert idézte másodpercek alatt, hanem ismerte az angolszász és a kontinentális jogot is. Szellemének sokszögét bizonyítja, hogy rajongta a klasszikus zenét, de közben értett az iparjogvédelemhez, a szerzői joghoz és a médiajoghoz is. Ebbéli  jártassága kiemelkedően segítette a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának munkáját, melynek alapításától kezdve majdnem négy éven át volt tagja.

Példát mutatott nekünk a régi bölcsesség erejéből is: csak akkor szólt, ha oka volt rá, és akkor mindig a megfelelő pillanatban, és mindig jó okkal tette. A harsányság szikrája sosem borította lángba személyiségét. Példát mutatott számunkra elkötelezettségből is. Mindig hű maradt a ’fides’ latin jelentéseihez: hit, hűség, bizalom, szavahihetőség. Nem utolsósorban mindvégig hű volt önmagához, mert ezzel is példát mutatott: szegénysorból jött, ahol a boksz, Papp Laci testtartása és magatartása volt az egyetlen, az utca szabályainál is erősebb törvény. István innen, ebből a világból hozhatta magával, hogy egész életében egy igazán nagy szívvel élő, nagy lélek volt:

azzal a példamutatással élt, hogy akkor is ad azoknak, akiknek nincsen, ha soha nem derül ki, hogy az ő keze volt az, amelyik adott.

István egész életében nehéz kereszteket cipelt, de ez sokakkal ellentétben csupán arra sarkallta, hogy cselekedeteiben egyszerre tegye a jót és a helyeset. Példát mutatott tehát és továbbra is példát mutat nekünk – nem csupán életében, hanem azon is túl.

A KESMA kuratórium valamennyi tagjának, a Mediaworks vezetőinek, valamennyi kollégának megtiszteltetés volt mellette helyet foglalni a kuratóriumi üléseken. Példája örök: a nagyszerű nemzeti szabadság csak azon a földön terem, ahol virágzik a nemzeti sajtó. Isten nyugosztaljon, István!

Borítókép: Bajkai István (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.